Burgemeester Brouwer: `Ik moet de scherven van justitie opruimen'

Zondagmiddag om vijf uur kreeg Annie Brouwer, burgemeester van Utrecht, een telefoontje van justitie dat de politie een pand aan de Bucheliusstraat zou binnenvallen. Een half uur later zat ze met de officier van justitie en de politiecommisssaris om tafel. ,,Toen hoorden we dat er explosieven in de woning zouden liggen.'' En terwijl de lokale driehoek scenario's ging uitwerken om de buurt te ontruimen, kwam het bericht dat er ,,een terreurnetwerk'' zou worden ontmanteld. Brandweer en de ambulances moesten stand-by staan. Het liep met een sisser af, maar justitie vertelde de media niks. Tot ergernis van Brouwer. ,,Dat is een communicatiestoornis van de eerste orde. Er ontstond onrust in de buurt. Er kwamen speculaties. Waarom er een inval had plaatsgevonden legde niemand uit. Ik heb nu mijn handen vol aan de nazorg. Eerst heb ik de familie excuses aangeboden. Morgen krijg ik de Marokkaanse gemeenschap op bezoek. Ik voel me een stofzuiger die de scherven van justitie moet opruimen. Dit moet de volgende keer anders.''

Volgens minister Donner waren er ,,voldoende aanwijzingen'' voor de inval, aldus zijn woordvoerder. ,,Als het om verdenking van terrorisme gaat kun je geen enkel risico nemen.'' Of Donner contact gaat opnemen met de familie, wil hij niet zeggen.