BELGIË

Sluikpers

De statige Nottebohmzaal van de Stadsbibliotheek van Antwerpen is het decor van Tegendruk, een expositie over de clandestiene uitgaven, de `sluikpers, in die stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met zelden uit de depots gehaalde kranten en vlugschriften, met de verhalen van de mensen achter de uitgaven én met voorbeelden van de machtige Duitse propaganda wordt een aanzet gegeven tot de bestudering van het verzet in Vlaanderen. Het thema wordt in Vlaanderen nog steeds met enige huiver bekeken, want als de `weerstand' ter sprake komt dan zijn collaboratie en de omstreden naoorlogse zuiveringen niet ver weg. Tegendruk pakt deze nog steeds gevoelig liggende kwestie voorbeeldig en wetenschappelijk aan. De kracht van het woord en het geweldloze ondergrondse verzet krijgen met deze mooie tentoonstelling alvast verdiend de aandacht.

Tegendruk - Geheime pers tijdens WOII, Nottebohmzaal Stadsbibliotheek, Hendrik Conscienceplein 4, Antwerpen, t/m 16 jan, di t/m zo 13-17u. Inl 0032 32068710 en www.amsab.be

Andere boeken

Op 2 en 3 oktober wordt in de Plantijn Hogeschool in Antwerpen de boekenbeurs Het andere boek gehouden. Ooit was het de enige beurs waar linkse en maatschappijkritische uitgevers terechtkonden. Inmiddels is Het andere boek aan de 28ste editie toe en wordt vooral het `betere' binnen- en buitenlandse boek aangeprezen. Er zijn veel voorlees- en interviewsessies. De zaterdag wordt afgesloten met een feestelijk avondprogramma tot diep in de nacht. Zondag presenteert Tom Lanoy om 17u in het Paleis zijn verzamelbundel columns.

Het andere boek, Plantijn Hogeschool, Meirstraat 5, Antwerpen, 2 okt 10-20u, 3 okt 11-18u. Inl 0032 32318169 en www.hetandereboek.be

En verder

Malign Muses - When Fashion Turns Back, t/m 30 jan, ModeMuseum, Antwerpen 0032 3470 2770 en www.momu.be; Tatu Tattoo!, t/m 27 feb, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel 0032 27417211.