ASML vreest uitstel orders door klanten

De maker van chipmachines ASML heeft gisteren de verwachtingen voor het tweede halfjaar getemperd. Volgens ASML overwegen sommige klanten hun orders uit te stellen. De Veldhovense fabrikant sluit daarom niet uit dat er in het vierde kwartaal van dit jaar vijf tot tien machines minder van de hand gaan. Deze chipmachines worden volgend jaar door de klanten afgenomen, denkt ASML. In reactie op het nieuws daalde de koers van ASML gisteren met circa 3 procent tot 10,37 euro.

Daarentegen stelt ASML dat in dit derde kwartaal het orderboek is gegroeid. Bestuursvoorzitter D. Dunn zegt in een geschreven verklaring ,,twee sterke kwartalen te verwachten''. Dunn treedt eind dit jaar af om plaats te maken voor de Fransman E. Meurice, die morgen bij ASML begint.

Verder maakte ASML bekend dat het de Japanse concurrent Nikon 71 miljoen euro betaalt als onderdeel van een overeenkomst waarmee een patentenstrijd wordt beëindigd. ASML betaalt dit jaar 47 miljoen euro en de rest de komende drie jaar. Het Duitse Carl Zeiss SMT, een belangrijke toeleverancier van ASML, betaalt Nikon 48 miljoen euro.