Alle officieren samen

Oud-landmachtbevelhebber Hans Couzy wordt de voorzitter van een nieuwe officierenvakbond, die officieren uit alle krijgsmachtdelen achter zich wil verenigen. Dat heeft de onlangs opgerichte Federatie van Nederlandse Officieren (FVNO) vandaag bekendgemaakt.

Couzy was van 1992 tot 1996 een bevelhebber van de Koninklijke Landmacht (KL). Tijdens zijn commando kwam hij enkele malen in aanvaring met de politieke leiding. Ook kreeg hij kritiek te verwerken over de afwikkeling van het Srebrenica-drama in 1995. Na zijn aftreden begon Couzy een adviesbureau.

Op dit moment zijn de meeste officier van de landmacht lid van de Nederlandse Officieren Vereniging (NOV) en verenigt de Koninklijke Vereniging van Marine Officieren (KVMO) de marine-officieren achter zich. Volgens Couzy is het tijd dat er één verenging voor officieren binnen de krijgsmacht komt. ,,Het onderlinge gekissebis moet ophouden.''

De FVNO is een initiatief van de Koninklijke Vereniging van Marine Officieren (KVMO). KVMO-voorzitter Hans Plaisier is enthousiast over de nieuwe beoogde voorzitter: ,,Couzy is een topmilitair.'' Eventuele negatieve kwalificaties naar aanleiding van Srebrenica aan het adres van Couzy vindt hij onterecht. De KVMO-voorzitter geeft toe dat hij met de keuze van de ex-landmachtbevelhebber KL-officieren hoopt weg te snoepen bij de NOV. ,,Ik denk dat een aantal NOV-leden zich zullen realiseren dat ze het bij de FVNO beter hebben.''