Aldi gaat kunstwerken verkopen

In de uiterst sobere winkels van de supermarktketen Aldi worden binnenkort kunstwerken verkocht van onder meer Robert Heykoop, Corinne Annelies en Thessa van der Voort. De Nederlandse tak van de discount-keten doet dit in navolging van de Aldi-winkels in Duitsland, die sinds een jaar met veel succes kunstwerken verkopen voor 12,99 euro per stuk.

Dit heeft Aldi Holding in Nederland gisteren bekendgemaakt. De kunstwerken worden in alle Aldi-winkels verkocht vanaf de tweede helft van oktober, in een oplage van 30.000 stuks. Behalve de werken van Nederlandse kunstenaars worden ook die van Duitse en Belgische kunstenaars te koop aangeboden. Aldi Holding wil verder geen commentaar geven.

In Duitsland is `Aldi-Kunst' is inmiddels een begrip. Vorig jaar begon Aldi met de verkoop in het zuiden van Duitsland, waar vooral Felix Droese zeer geliefd bleek te zijn. Van deze leerling van Joseph Beuys werden binnen de kortste keren 20.000 gesigneerde prenten verkocht en uiteindelijk zelfs 140.000 exemplaren.

Behalve van Droese verkoopt Aldi ook kunst van popart-schilder Michael Beckers en van Michael Vogt, die abstracte landschappen maakt. De kunsthistorica A. Opitz, die de werken selecteerde voor de Aldi, zegt in de Duitse pers: ,,We willen ook onbekende kunstenaars een forum bieden.''