Vrijlating Simona's verbroedert Italië

De twee Italiaanse hulpverleensters die gisteren in Irak door hun ontvoerders werden vrijgelaten, keerden kort voor middernacht in Italië terug.

,,Het is alsof mijn kind opnieuw is geboren'', verzucht de zielsgelukkige moeder Anna Maria van de net in Irak vrijgelaten Italiaanse vrijwilligster Simona Torretta. Voor haar huis in de Romeinse wijk Cinecitta, vlakbij de studio's waar in de oorlog veel films zijn opgenomen, drommen cameralieden samen als ze live de talkshow Porta a Porta ingaat.

,,Een moment van ongekende blijdschap'', zegt ze, zes dagen nadat het nieuws van de dag was dat haar dochter zou zijn onthoofd. Terwijl een handvol buurtbewoners toekijkt, voegt ze er aan toe dat ze haar Simona niet zal tegenhouden als ze opnieuw naar Bagdad zou willen gaan. ,,Dit is haar leven. Mensen in nood helpen is wat ze graag doet. En een moeder belemmert een dochter niet in wat ze graag wil.''

Twee uur later, om kwart over elf in de avond, ziet moeder Torretta op luchthaven Ciampino – naast premier Silvio Berlusconi en met de uit Rimini overgevlogen familie van de ander bevrijde Simona, Simona Pari – het kleine vliegtuig naderen dat haar dochter thuisbrengt. Ze beklimt de trap, en het eerste wat ze van haar Simona hoort is: ,,Sorry mama, voor het leed dat ik je heb aangedaan.''

Pas als ook premier Berlusconi en zijn gevolg de twee Simona's in het vliegtuig hebben begroet, komen de vrijgelaten vrouwen naar buiten. Beiden zijn gekleed in een lange jurk, die ze van de gijzelnemers hebben gekregen.

Berlusconi's betrokkenheid illustreert de ongekende politieke verbroedering waartoe de ontvoering van beide landgenotes in Italië heeft geleid. Rome is met 2.700 militairen de op twee na grootste troepenleverancier in Irak en weigert daar te vertrekken, ondanks de eisen van de ontvoerders.

De twee vrijgelaten Simona's lachen, zien er gezond uit, en zeggen dat het goed met ze gaat: ,,Bene, bene''. Ze maken een kleine ereronde voor de wild schreeuwende cameralieden en fotografen die in bedwang worden gehouden door tientallen agenten en hun politiehonden. Gewone Italianen zijn vreemd genoeg afwezig.

Na een kort samenzijn met de familie in de ontvangsthal worden de twee onder begeleiding van de carabinieri afgevoerd in een helikopter; op weg naar de antiterrorismeafdeling van het openbaar ministerie om de vele onbeantwoorde vragen over de identiteit en het motief van de daders te achterhalen.

De Arabische nieuwszender Al Jazira meldt om 17.40 uur als eerste dat de twee vrijwilligsters vrij zijn. Twintig minuten later bevestigt premier Berlusconi het in een speciale rechtstreeks uitgezonden persconferentie, om vervolgens uitleg te geven in het parlement.

[vervolg SIMONA'S: pagina 5]

SIMONA'S

'Kidnap actie van criminelen'

[vervolg van pagina 1]

,,Een vreselijke gebeurtenis is goed afgelopen. De twee vrouwen zijn vrij en maken het goed'', aldus premier Berlusconi, die de oppositie bedankt voor de eendrachtige samenwerking en zegt te hopen dat nu ook andere problemen in gezamenlijkheid kunnen worden aangepakt: ,,Het zou ons land goed doen.'' Politici van links en rechts roemen vervolgens de getoonde eendracht, al herhaalt een deel van de oppositie al direct haar kritiek op de Italiaanse aanwezigheid in Irak.

Aan de bevrijding is volgens Berlusconi nauwe samenwerking met de Irak omringende landen voorafgegaan. In zestien richtingen zou zijn gerechercheerd. Uiteindelijk bleven twee opties over: ingrijpen met geweld of onderhandelen. Gekozen werd voor de laatste mogelijkheid, die uiteindelijk heeft geleid tot de overdracht van de vrouwen aan het Italiaanse Rode Kruis.

Met kappen over het hoofd en een grote doos snoepjes als pleister op de wonden zijn de vrouwen afgeleverd in een buitenwijk van Bagdad om vervolgens meteen naar het vliegveld te worden begeleid alwaar ze op een vlucht naar Rome zijn gezet.

,,Bij de bevrijding is geen bloed vergoten, noch is er losgeld betaald'', zo beklemtoont Berlusconi. Maar hoe deze dan wel in zijn werk is gegaan, blijft onduidelijk. Volgens de krant Al Rai Al Aam uit Koeweit, die in de afgelopen dagen een zeer betrouwbare bron is gebleken, is er een miljoen dollar betaald, terwijl er aanvankelijk 5 miljoen zou zijn gevraagd. De krant omschrijft de daders als gewone criminelen en niet als moslimfundamentalisten.

De gijzelnemers hebben de vrouwen redelijk behandeld, zo blijkt uit de eerste verklaringen van de twee eveneens bevrijde Iraakse collega's van de Simona's. Mahnaz Bassan zei geen moment bang te zijn geweest, goed te hebben gegeten en zelfs een kilo te zijn aangekomen. Mahnaz moest na haar vrijlating zelf een taxi aanhouden om weg te komen.

,,De ontvoerders waren gelovige moslims'', aldus Mahnaz tegen de Italiaanse omroep RAI. Een beeld dat later lijkt te worden bevestigd door de twee Simona's. ,,We zijn respectvol behandeld en met geen vinger aangeraakt.'' Ze zeggen hun ontvoerders echter niet te hebben gezien, omdat ze steeds geblinddoekt waren.

Of het hoe en waarom van de ontvoering ooit duidelijk zal worden, is afwachten. De gezaghebbende Italiaanse buitenlandcommentator Sergio Romano suggereerde gisteren in een tv-interview dat de gijzeling mogelijk een voor de terroristen averechts effect had gekregen. ,,Normaal slagen dergelijke groepen er met zulke operaties in om nieuwe rekruten voor zich te interesseren. Maar in dit geval weerklonk overal onder moslims in Europa afkeer over deze ontvoering van pacifistische vrijwilligers, en angst vor de gevolgen die de gijzeling voor moslims in Europa zou hebben.''

    • Bas Mesters