Trouwambtenaar mag toch blijven

De omstreden trouwambtenaar Nynke Eringa-Boomgaardt van de gemeente Leeuwarden, die weigert homokoppels te huwen, mag toch tot 2015 aanblijven.

Dit heeft het college van B en W in de Friese hoofdstad gisteren besloten. Het legt hiermee een motie van een raadsmeerderheid naast zich neer, die wilde dat Eringa's contract per 1 januari 2005 zou worden beëindigd. B en W wilden de principekwestie – mag een trouwambtenaar gewetensbezwaren hebben? – samen met Eringa ter beoordeling aan de rechter voorleggen, maar de trouwambtenaar voelde hier uiteindelijk niet voor. Zij weigert op religieuze gronden homo's te trouwen. De kwestie speelt al sinds 2001, toen het homohuwelijk mogelijk werd.

Dit is voor CDA-wethouder G.Krol (burgerzaken) een grote teleurstelling. ,,Als je voor je principes vecht, vraag dan ook van de rechter een duidelijke uitspraak. Maar Eringa's rechtspositionele positie was zo sterk, dat ze die blijkbaar niet wilde opgeven.''

De gemeente kan Eringa ook zelf voor de rechter dagen, omdat ze weigert homo's te trouwen. Maar volgens Krol zou de rechter dan vooral naar de juridische kant van de zaak kijken en niet toekomen aan een principe-uitspraak.

En daarin staat de gemeente niet sterk, erkent hij, omdat het college in februari dit jaar al besloot Eringa tot 2015 te herbenoemen. ,,Een slepende juridische procedure kost de gemeente als snel 100.000 euro'', aldus Krol. Dat het college de wens van een raadsmeerderheid naast zich neerlegt, zal vermoedelijk geen politieke gevolgen hebben.

Ook in andere gemeenten zijn er problemen geweest met ambtenaren die geen huwelijk tussen homoseksuelen wilden voltrekken. In 2002 dreigde de Amsterdamse wethouder Dales (VVD) preventief met schorsing en ontslag als functionarissen met gewetensbezwaren zouden weigeren de democratisch totstandgekomen wet uit te voeren.

Van 2001 tot en met 2003 zijn er in Nederland 5.751 huwelijken gesloten tussen personen van hetzelfde geslacht, 7 procent van alle huwelijken. Een kleine meerderheid van de homohuwelijken werd gesloten tussen twee mannen.