Toch studiebeurs voor vluchtelingen

Asielzoekers die tot Nederland zijn toegelaten vanwege hun schrijnende situatie, kunnen toch met een overheidsbijdrage gaan studeren. Door een juridisch probleem dreigde deze groep de studiefinanciering mis te lopen. Het ministerie van Onderwijs heeft dit probleem vanochtend verholpen. De groep van 400 zogeheten `schrijnende gevallen' hebben een individuele verblijfsvergunning met als omschrijving `bijzonder onvoorzien geval', die dezelfde rechten zou moeten geven als een normale verblijfsvergunning.

Deze status is echter onbekend bij instanties als de Informatie Beheer Groep, verantwoordelijk voor het uitbetalen van de studiefinanciering, en niet opgenomen in de Wet op de Studiefinanciering. Met een beroep op de hardheidsclausule in de wet maakt het ministerie uitbetaling alsnog mogelijk. Om hoeveel mensen het gaat is onbekend. Bij de IB Groep hadden zich tot nu `enkele' vluchtelingen gemeld.