Sharon komt niet naar Nederland

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft vandaag officiële werkbezoeken aan Nederland en Duitsland afgezegd. De uitzonderlijk zwaar bewaakte Sharon, die om veiligheidsredenen ook alle toespraken voor grote gezelschappen heeft geannuleerd, zegt geen tijd te hebben voor internationale diplomatie nu zijn regering op punt staat te beslissen over de ontruiming van 21 joodse nederzettingen in de Gazastrook.

Zijn diepverdeelde regering moet eind oktober het principebesluit over de ontruimingen in 2005 nemen en de voorbereiding van die beslissing vergt alle tijd en aandacht, aldus een woordvoerder van de premier. De Israëlische binnenlandse politiek en vooral het tumult in zijn eigen partij, de regering en de rechtse kolonistenbeweging heeft prioriteit boven de Europese diplomatie.

De voorbereiding van het bezoek aan Nederland in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap was nagenoeg rond. Het besluit van Sharon komt voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag als een verrassing. Minister Bot had eerder dit jaar Sharon namens premier Balkenende uitgenodigd. Sharon zou half oktober Nederland bezoeken.

Wegens volle agenda's is de kans klein dat Sharon later in het jaar nog naar Den Haag zal komen. De Israëlische premier staat niet bekend om zijn reislust naar Europa en geeft er de voorkeur aan om bij middelgrote en grote operaties van het Israëlische leger in eigen land te blijven.