`SBY' houdt in Bogor open huis

Ondanks de druilregen drommen honderden Indonesiërs samen in de tuin. Een enkeling steekt een paraplu op, maar de meesten raken langzaam doorweekt en ondergaan dat opgewekt. Als er kistjes fruit of dozen frisdrank worden aangedragen, gaat er een gejoel op en in een oogwenk is de nieuwe voorraad op. Men is gekomen om `SBY' te zien en wacht geduldig op zijn beurt, maar de gratis verversingen worden niet versmaad.

Generaal b.d. Susilo Bambang Yudhoyono, winnaar van de Indonesische presidentsverkiezingen, houdt al een week open huis in de groene dreven van het regentschap Bogor. Naast de kloeke villa ligt een ommuurde tuin met pendopo. Dat is een open ontvangstruimte in Javaanse stijl met een pannendak, geschraagd door houten zuilen. De bezoekers komen vooral uit de omgeving, maar ook uit buitengewesten als Sumatra en Sulawesi. Alle stoelen in de pendopo zijn bezet.

Leden van een speciaal politie-onderdeel, dat de aankomende president moet behoeden voor molest, doorzoeken bij het tuinhek tassen en vormen een dubbele slagorde naar een geïmproviseerd baldakijn. Daar ondergaan SBY en zijn vrouw Kristiani glimlachend alle eerbewijzen: een handdruk met gelukwens, een eerbiedige handkus of een omhelzing. SBY begroet zijn gasten met warmte, legt zijn hand op een arm of schouder en beantwoordt een enkele vraag. Iedere meegezeulde dreumes krijgt een kusje op de wang en bij oudere bezoekers brengt SBY de rechterhand na de begroeting respectvol naar het hart. De gekozen leider kan met mensen omgaan.

Op 5 oktober maakt de kiescommissie de officiële uitslag bekend en op 20 oktober wordt Yudhoyono geïnstalleerd als zesde president van Indonesië. SBY zal dan zijn intrek nemen in het Jakartaanse Merdekapaleis, ooit de ambtswoning van Nederlandse gouverneurs-generaal. Intussen sleutelt hij in alle rust aan zijn kabinet en ontvangt hij delegaties van allerhande verenigingen en beroepsgroepen.

Af en toe grijpt hij de microfoon en geeft hij de gasten een voorproefje van zijn plannen. Vandaag laat hij weten dat hij in zijn kabinet vier vrouwen zal opnemen - twee meer dan in de huidige regeerploeg - en één minister uit de provincie Papoea. Op 5 oktober, zegt hij, maakt hij het programma bekend voor de eerste honderd dagen, waaronder maatregelen tegen de corruptie. De gasten in de tuin klappen instemmend.

President Megawati Soekarnoputri treft intussen voorbereidingen voor haar bestaan als ambteloos burger. Maandag tekende ze een decreet dat ex-presidenten recht geeft op een woning, een auto met chauffeur, een privé-secretaris, een pensioen en levenslange medische zorg van presidentiële artsen. Dat alles op staatskosten.