Saoediërs beloven meer olie te leveren

Saoedi-Arabië gaat de capaciteit voor de productie van ruwe olie vergroten met 1,5 miljoen vaten tot 11 miljoen vaten per dag. Dat heeft de Saoedische olieminister Ali al-Naimi gisteren gezegd.

Met de maatregel hoopt Riaad de olieprijs te dempen. De prijzen van zowel Brent-olie uit de Noordzee als de Amerikaanse West-Texas Intermediate stegen gisterochtend naar een record nadat onrust in Nigeria, de negende olieproducent ter wereld, de angst op een olietekort deed toenemen. De extra productie moet komen uit twee nieuwe velden en van het intensiveren van de productie op andere velden. De extra capaciteit zal in enkele weken tot stand komen.

De onrust in Nigeria wordt veroorzaakt door lokale stammen die meer soevereiniteit eisen en meer willen profiteren van de miljoenen vaten die in hun regio worden opgepompt. De productie van de Koninklijke/Shell Groep in Nigeria is licht gedaald. Het energieconcern meldde gisteren dat de productie in Nigeria met 28.000 vaten – zo'n 3 procent van Shell's productie in Nigeria – is teruggelopen wegens een technisch mankement bij een olieverzamelstation. In het gebied is sprake van een offensief van het leger tegen rebellen waardoor het onmogelijk is er personeel heen te krijgen voor reparaties.

Analisten betwijfelen of de aangekondigde productieverhoging door Saoedi-Arabië veel invloed zal hebben op de olieprijs. Vanmorgen daalde de Brent met 0,8 procent naar 46,06 dollar per vat en de WTI naar 49,72 dollar, min 18 dollarcent. Veel deskundigen verwachten niet dat de daling zal doorzetten doordat er telkens ontwikkelingen zijn die de prijs opdrijven. Zo staan de voorraden in de VS zeer laag door de invloed van diverse orkanen op de import, terwijl de vooraadopbouw naar de wintermaanden in volle gang zou moeten zijn. Bovendien wordt de kwaliteit van Saoedische olie in twijfel getrokken. De olie die nu extra beschikbaar komt is `zware' olie die veel zwavel bevat. Het is veel kostbaarder om deze olie te verwerken tot benzine en de wereldwijde raffinagecapaciteit voor deze olie is vrijwel helemaal benut. Riaad verkoopt de `zware' olie momenteel met een korting van 10 dollar per vat van 159 liter, zo schreef de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal Europe gisteren.