Salade met vijgen, hazelnoot en geitenkaas

Het is aardig als de producten voor onze maaltijden passen bij het jaargetij. En wat past er bij de overgang van zomer naar herfst? Je ziet bomen al vol hangen met bollen waaruit straks de walnoten en tamme kastanjes barsten. Die bomen zijn bij de liefhebbers welbekend; het is een sport wie straks de eerste oogst raapt. Vergeleken met die struise bomen ogen hazelaars nietig. Die werpen hun vruchten meestal iets eerder af dan walnoten- en kastanjebomen, maar bijna niemand komt erop af. Ze liggen er al: de hazelnoten, langs de straten van sommige steden, op rommelveldjes langs snelwegen en bij sloten. Het recept van vandaag combineert ze met een ander seizoensproduct, de vijg. Was de sla in koud water, slinger de blaadjes droog in een slacentrifuge. Schil de vijgen en snijd ze in kwarten. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan, rooster hierin de hazelnoten lichtbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Klop een sausje van notenolie, azijn, mosterd, honing, zout, peper en de rest van de olijfolie. Meng dat door de sla, verdeel de sla over twee borden. Snijd de kaas in stukken, verdeel het met de vijgen en noten over de sla. Om in de sfeer van het jaargetij te blijven: wat dacht u van paddestoelen gevuld met ragout? Daarover een volgende keer.

Morgen: dorade met Indiase marinade

    • Annelène van Eijndhoven