Rooney (18) maakt faam waar

Sir Alex Ferguson wist het zeker. Met aankoop Wayne Rooney zou Manchester United weer beschikken over een zeer doeltreffende aanvalslinie, die de vergelijking met het topjaar 1999 moeiteloos zou kunnen doorstaan, meende de coach van de Engelse voetbalclub.

Fergie sloeg in de aanloop naar het tweede groepsduel in de Champions League, thuis tegen Fenerbahçe, geen wartaal uit, zo bleek gisteren: 6-2. De pas 18-jarige debutant Rooney, eindelijk speelklaar na een voetblessure en onlangs overgenomen van Everton, scoorde maar liefst drie keer zijn eerste officieuze hattrick op het hoogste niveau. Ruud van Nistelrooy maakte de vijfde Engelse treffer.

De vreugde in Manchester was bijna even groot als de opluchting in Madrid. De `Koninklijke', al wekenlang zonder uitstraling, zelfvertrouwen en winst, begon in stijl aan de thuiswedstrijd tegen het al evenzeer geplaagde AS Roma (4-2). Halverwege de eerste helft keek de thuisploeg al tegen een achterstand aan van 0-2 na treffers van De Rossi en Cassano.

Aanvoerder Raúl nam daarna het dolende Real bij de hand. Met twee treffers had hij het belangrijkste aandeel in de broodnodige overwinning. Met een succesvolle strafschop bracht Figo in de 53ste minuut de gelijkmaker op zijn naam. Roberto Carlos zorgde voor het slotakkoord met een fenomenale uithaal: 4-2.

In dezelfde groep behaalde Dinamo Kiev de tweede zege. De ploeg uit Oekraïne, die reglementair met 3-0 won van AS Roma na geweldpleging tegen scheidsrechter Frisk, toonde veerkracht in de thuiswedstrijd tegen Bayer Leverkusen: 4-2, na een achterstand van 1-2 na ruim een uur. Rincon en Cernat scoorden beiden tweemaal voor Dinamo.

In de groep van Ajax won Juventus ook zijn tweede wedstrijd in de Champions League. Voor eigen publiek was de club uit Turijn met 1-0 te sterk voor Maccabi Tel Aviv. Halverwege leidde Juve al. Na ruim een half uur kopte Camoranesi raak na een hoekschop.