Record dagelijkse handel valuta's

De dagelijkse handel in valuta's is wereldwijd gestegen naar een record van gemiddeld 1.900 miljard dollar (1.550 miljard euro). Het bedrag is groter dan deskundigen hadden verwacht en ligt 57 procent hoger dan drie jaar geleden werd vastgesteld bij een vergelijkbaar onderzoek.

Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een onderzoek door de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) onder 52 centrale banken. De omvang van de valutahandel, die slechts voor een fractie wordt bepaald door grensoverschrijdende economische handel van burgers en bedrijven, komt overeen met 1,3 miljard dollar per minuut, dag en nacht.

De niet-officiële handel in valuta- en rentederivaten, waarmee bedrijven zich bijvoorbeeld tegen valutarisico's afdekken, steeg nog sneller. De wereldwijde omvang van deze handel steeg met 112 procent naar 1.200 miljard dollar per dag.

De sterke stijging volgt op een terugval van de internationale valutahandel in de jaren 1998-2001. Toen zakte de internationale handel mede in door de introductie van de euro op de financiële markten. Volgens de BIB zijn vermogensbeheerders valuta de afgelopen jaren meer gaan waarderen als alternatief voor hun beleggingen in aandelen of in staatsleningen.

De internationale bankenorganisatie wijst voor de sterke stijging ook op de rol van hedge funds, gespecialiseerde beleggingsfondsen die de laatste jaren steeds meer geld wisten aan te trekken van grote institutionele pensioenfondsen en verzekeraars. De hedge funds gebruiken relatief veel geleend geld bij hun beleggingen en leggen zich toe op grote gerichte beleggingen, zoals speculaties op onder- of overwaardering van een munt.

De Amerikaanse dollar is momenteel veruit de meest verhandelde valuta. Bij 89 procent van de handel was de Amerikaanse munt betrokken. Na de dollar wordt de euro het meest verhandeld. De munt neemt 37 procent van de transacties voor zijn rekening.

Londen handhaafde zijn positie als centrum van de wereldwijde valutahandel. Het Verenigd Koninkrijk realiseert 31 procent van de omzet, de Verenigde Staten 19 procent en Japan 8 procent.