Naamloze Motown-voorman

Wie Leon Ware zegt, hoeft alleen bij de allergrootste soulkenners niet te rekenen op een vragend gezicht.

Toch is de naam van Leon Ware verbonden met die van de grootste soulsterren. Hij schreef nummers voor The Isley Brothers, Michael Jackson, Ike en Tina Turner en Marvin Gaye. Maar altijd bleef hij in hun schaduw staan. Een groot deel van zijn loopbaan was hij een van de arbeiders in de Motown-hitfabriek in de autostad Detroit. Daar hoefde hij niet als drummer of gitarist aan de lopende band te werken, maar was hij een soort voorman die anderen aan het werk zette.

Toen hij in 1975 eindelijk een reeks nummers voor zichzelf had geschreven en een gooi naar stardom wilde doen, wist Motown-baas Berry Gordy hem zover te krijgen dat hij ze aan Marvin Gaye gaf. Gaye zat in het midden van de jaren zeventig, door een overmaat aan drugs, in een artistieke impasse. Maar I Want You en andere nummers van Leon Ware bezorgden hem nieuwe successen.

Nu Marvin Gaye en veel andere zangers uit het gouden tijdperk van de soul dood zijn of, zoals Michael Jackson, aan lager wal geraakt, treden de naamloze Motown-arbeiders en -voorlieden uit de schaduw van de sterren die zij groot hebben gemaakt. Vorig jaar traden in het Amsterdamse Paradiso de Funk Brothers op, het huisorkest van Motown, nadat een Amerikaanse documentaire deze lopendebandarbeiders aan de vergetelheid had ontrukt.

Twee jaar eerder al trad Leon Ware er op voor het NPS-programma Paradisolife. Hij werd toen begeleid door het Dox Orchestra en het strijkkwartet Zapp, die samen de omvang benaderden van de kolossale bands waardoor Marvin Gaye zich liet begeleiden in zijn hoogtijdagen.

Het Dox Orchestra is niet slecht, de nummers zijn dat evenmin, zijn `vrienden' Michael Franti (van

Spearhead) en Carleen Anderson (ex-Brand New Heavies) doen hun best om Leon Ware terzijde te staan en Ware zelf beleeft zichtbaar zijn finest hour. Maar ook nu kan hij Marvin Gaye niet doen vergeten.

NPS Output: Leon Ware In de schaduw van Marvin Gaye. Ned.3, 23.45-0.41u.

    • Bernard Hulsman