Na de Paralympics rest de vraag over de kosten

Met de afsluiting van de Paralympics is Athene olympische stad af. De Griekse regering moet zich nu buigen over de vraag wie moet opdraaien voor de torenhoge kosten.

Wat een spetterende afsluiting had moeten worden van `Athene 2004', eindigde in een bijna ingetogen bijeenkomst van anderhalf uur, ter afsluiting van de 12de Paralympische Spelen, gisteravond in Athene.

Het programma, dat oorspronkelijk drie uur zou duren, was aangepast naar aanleiding van een ernstig verkeersongeval. Er kwamen maandag bij een botsing tussen een bus en een vrachtwagen zeven schoolkinderen om het leven, die onderweg naar Athene waren om de laatste dag van de Paralympics mee te maken.

De plechtigheid begon met een minuut stilte, daarna kwamen de landen binnen. Nationale vlaggen werden niet meegedragen uit piëteit met de nabestaanden van de omgekomen kinderen. De Griekse overheid zal de kosten van hun begrafenis voor haar rekening nemen, maakte de regering daags na het ongeval bekend.

De Nederlandse deelnemers wisten het succes van Sydney vier jaar geleden werden 30 medailles gewonnen niet te evenaren; de teller bleef steken op 29 – met dank aan vooral het rolstoeltennis. Net als bij de Olympische Spelen in augustus wonnen de ongeveer 200 Chinese sporters de meeste medailles: in totaal 141, waarvan 63 gouden, 46 zilveren en 32 bronzen.

In Barcelona (1992) waren de Chinese gehandicapte sporters goed voor slechts 25 medailles, vier jaar later in Atlanta waren dat er al 39. Het succes in Athene wordt toegeschreven aan het feit dat in 2008 de Spelen in Peking plaatshebben en dat daarom de afgelopen jaren gehandicaptensport hoog op de Chinese prioriteitenlijst is komen te staan. ,,Ik ben er trots op dat de volgende Spelen in Peking zijn. De regering stelt alle mogelijke faciliteiten beschikbaar om ons zo goed mogelijk te kunnen laten trainen'', zei de 29-jarige gewichtheffer Jian Xin Bian, gisteren tegen het persbureau AP.

Er bestaan plannen acht paralympische trainingscentra, verspreid over Chinese provincies, in te richten. ,,China heeft betere trainings- en levensomstandigheden dan ooit voor gehandicapte topsporters. En we hebben het geld'', aldus Xu Jicheng, die in Athene delegatieleider was van 20 Chinese journalisten en fotografen.

Wil de Nederlandse gehandicaptensport ook maar bij benadering het Cinese niveau halen, dan zal veel meer geld in ondersteuning en begeleiding moeten worden gestopt, zo viel in Athene te beluisteren.

Overigens hadden de Nederlandse deelnemers veel kritiek op de stad Athene, die in hun ogen allerminst gebruiksvriendelijk voor rolstoelen is. Veel te weinig stoepen hebben een `oprit' waardoor je er gemakkelijk met je rolstoel op kan komen. Ook voor voor gehandicapten bleek het een zegen dat in het centrum van de stad steeds meer plekken autovrij zijn. En als de accu van de lift naar de Arcopolis voortaan 's nachts wordt opgeladen, hoeft het overdag geen uren te duren om deze parel uit de Oudheid te bezichtigen.

Een andere parel, de paralympische vlam, zou volgens de burgemeester van Athene, Dora Bakoyannis, elke vier jaar moeten worden ontstoken op de tempel van Hephaestus, zoon van Hera en de god van de smeden. Hij maakte de wapenrusting voor Achilles, zoals beschreven in de Ilias. Zij heeft dit voorstel overgebracht aan de voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC), Phil Graven. Hij beloofde haar dit voorstel voor te leggen aan het IPC. De paralympische vlag heeft Graven gisteravond overhandigd aan het `Beijing organisatiecomité 2008' (BOCOG).

Nu `Athene 2004' voorbij is, herneemt het leven van alle dag zijn gang en dat betekent onder meer: staken. Door het ministerie van Cultuur ingehuurde arbeiders legden gisteren hun werk neer uit protest dat hun contract niet wordt verlengd. Zij blokkeerden de toegang tot de Acropolis. Vandaag en morgen worden meer acties verwacht. En het betekent, niet onbelangrijk, dat de regering zich moet buigen over de vraag wie moet opdraaien voor de torenhoge kosten van deze Olympische Spelen – met dank aan iedereen die vond dat Athene een onneembare veste moest worden.