Museum voor scheepvaart 2,5 jaar dicht

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam gaat in 2006 dicht voor een verbouwing die bijna 2,5 jaar zal duren. Het museum wil de binnenplaats overdekken en de opstelling anders inrichten.

Dat bevestigt Jan Willem Overdijk, hoofd marketing en communicatie van het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam. Hij benadrukt dat de plannen echter nog niet definitief zijn. De overheid is het wel eens met de noodzaak van onderhoud aan het gebouw, maar over verbouwing en herinrichting komt volgens hem pas na de behandeling van de Cultuurnota in de Tweede Kamer eind november duidelijkheid.

Volgens het museum is de opstelling met veel scheepsmodellen, globes en schilderijen dringend aan vernieuwing toe. ,,Het is te veel een chronologisch overzicht van het Nederlandse maritieme verleden dat vooral liefhebbers aanspreekt'', aldus Overdijk. ,,En die groep wordt kleiner.'' Om te kunnen groeien van 200.000 naar meer dan 250.000 bezoekers per jaar wil het museum daarom dertien exposities opzetten rond het thema `Nederlanders en het Water'. Gedacht wordt aan onderwerpen als wonen op het water, reizen, waterbeheer, watersport.

Met bijvoorbeeld een onderkeldering en een overdekking van de binnenplaats wil het museum ruimte scheppen in het historische marinepakhuis waarin het is gehuisvest. Van buiten mag aan het rijksmonument niets veranderen.

Tijdens de bouw is het volgens Overdijk niet mogelijk het museum gedeeltelijk open te laten. De Raad van Cultuur kende onder meer daarom het gevraagde extra miljoen voor de exploitatie niet toe. De Raad verlangt dat het museum tijdens de verbouwing `zichtbaar' blijft.

Het museum komt de Raad nu tegemoet, zegt Overdijk: ,,We denken erover om het VOC-schip Amsterdam met een kleine expositie elders onder te brengen. Ook andere delen van de collectie hopen we tijdelijk bij andere musea te kunnen tonen.''

    • Dirk Limburg