Man dood bij geweld in Friesland

Zeven jaar na de dood op Meindert Tjoelker is Leeuwarden opnieuw opgeschrikt door een soortgelijk geval van zinloos geweld in de binnenstad. Afgelopen vrijdag werd de 32-jarige Manuel Fetter doodgestoken in de Grote Hoogstraat.

Naar nu bekend is geworden sprak hij een 26-jarige Leeuwarder aan, die vanuit een snackbar een bierflesje kapot gooide op straat. De 26-jarige en zijn 27-jarige kompaan liepen het slachtoffer achterna en staken veertien keer op hem in. Fetter, die vandaag wordt begraven, overleed kort na aankomst in het ziekenhuis.

Een van de verdachten zat eerder vast voor geweldsdelicten, aldus burgemeester G. Dales. Hij spreekt van ,,een dieptreurig'' incident. ,,Dit is een verschrikkelijke zaak. Het slachtoffer heeft het verschrikkelijk slecht getroffen, omdat hij iemand aansprak die buitenproportioneel reageerde. Een man die een bekende van de politie is.''

Dales beklemtoont dat de Leeuwarder binnenstad na de dood van Tjoelker veiliger is geworden. ,,Hoe erg deze steekpartij ook is, er zijn geen aanwijzingen dat de binnenstad onveiliger is geworden. Integendeel, op 10 juli is de binnenstad veiligheidsrisicogebied geworden, waar preventief gefouilleerd mag worden.'' Dit is tot op heden twee keer gebeurd.

Ook geldt een messenverbod in het centrum en in de Vrijheidswijk. Dales wil het komende half jaar meerdere grotere controles houden op wapenbezit in de binnenstad. Volgens hem staat de Leeuwarder bevolking hier ,,voor honderd procent achter.'' Dales is voorstander van cameratoezicht, iets waar de Leeuwarder politiek tot nog toe niet aan wilde. ,,Ik wil alles uit de kast halen en alle middelen inzetten om Leeuwarden nog veiliger te maken'', aldus de Leeuwarder burgemeester.

Meindert Tjoelker kwam in september 1997 om het leven bij een vechtpartij, nadat hij een opmerking had gemaakt tegen een groepje dat een fiets vernielde. Zijn dood leidde tot een landelijk protest tegen zinloos geweld. In Leeuwarden werden speciale maatregelen getroffen voor een veiliger binnenstad, zoals meer politie, meer verlichting, een politiepost in het centrum en een directe telefoonlijn tussen surveillerende agenten en horecagelegenheden.

Toen de zaak-Tjoelker in december 1997 werd behandeld voor de rechtbank, luidde de aanklacht tegen de verdachten openbare geweldpleging. Het openbaar ministerie kon toen niet één schuldige aanwijzen die met de dood van Tjoelker had veroorzaakt. Er werden uiteindelijk straffen opgelegd van tweeënhalf jaar cel voor twee verdachten. Een ander kreeg 180 uur dienstverlening.