Leger Nigeria pakt milities keihard aan

De Nationale Staatsraad van Nigeria heeft president Olusegun Obasanjo gisteren opgeroepen ,,om groepen die de staatsveiligheid bedreigen met alle wettelijke middelen aan te pakken''.

Daarmee reageerde het hoogste adviesorgaan op de aankondiging van een militie in de olierijke Niger Delta, de Niger Delta People's Volunteer Force, dat het vrijdag een oorlog tegen de staat begint. De Nationale Staatsraad bestaat ondermeer uit gouverneurs van de 36 deelstaten en oud-presidenten. Volgens het Nigeriaanse dagblad Guardian heeft de president gisteren alle president-directeuren van oliemaatschappijen die actief zijn in Nigeria, bijeengeroepen voor spoedoverleg.

Het Nigeriaanse leger kondigde gisteren aan dat het elk verzet met grof geweld de kop zal indrukken. In reactie op gevechten vorige maand tussen milities bij de oliestad Port Harcourt had het leger in het oosten van de Niger Delta al een speciale gevechtseenheid opgezet onder de codenaam Operation Flush Out. De commandant, kapitein O.G. Kanu, verklaarde gisteren dat zijn mannen tot nu toe zachtzinnig waren opgetreden tegen de ,,gangsters'' in de regio. Hij zei dat hij daartoe was gedwongen doordat eerdere legeracties in het westen van de Niger Delta onder de naam Operation Restore Hope tot felle veroordelingen in binnen- en buitenland hadden geleid, omdat excessief geweld was gebruikt. Volgens de commandant heeft het leger na het dreigement van de Niger Delta People's Volunteer Force geen andere keus meer dan zo hard mogelijk toe te slaan.

De militie had alle oliemaatschappijen in het land opgeroepen om de productie vóór vrijdag stil te leggen. Buitenlandse werknemers zouden hun leven daarna niet meer zeker zijn. De militie zegt op te komen voor het achtergestelde Ijaw-volk en te strijden voor autonomie van de Niger Delta. Alle olieconcerns hebben inmiddels laten weten dat ze doorgaan met de productie en dat ze ervan uitgaan dat de regering hun veiligheid kan waarborgen.

De Nationale Staatsraad besliste gisteren ook hoe de extra overheidsinkomsten zullen worden verdeeld die de staat dit jaar ontvangt dankzij de gestegen olieprijs. Daarbij gaat het om 4,8 miljard dollar. De helft wordt gespaard voor slechtere tijden als de olieprijs sterk daalt. Dertien procent is bestemd voor de Niger Delta waar vrijwel alle olie wordt geproduceerd. De rest wordt verdeeld over de centrale, regionale en lokale overheid. Nigeria produceert circa 2,3 miljoen vaten ruwe olie per dag en levert zo'n tien procent van de Amerikaanse olie.