`Kaukasus op rand van een explosie'

Roeslan Aoesjev, ex-president van de Russische deelrepubliek Ingoesjetië en bemiddelaar bij het recente gijzelingsdrama in een school in Beslan in Noord-Ossetië, heeft gisteren gewaarschuwd voor een ,,oorlog'' in de noordelijke Kaukasus als in Noord-Ossetië de rouwperiode na het drama van Beslan eindigt.

,,Ik heb inlichtingen dat bepaalde krachten in Noord-Ossetië na de rouwperiode van veertig dagen willen afrekenen met de Ingoesjen, hetgeen de situatie zal laten exploderen in Ossetië, in Ingoesjetië en in alle buurrepublieken'', aldus Aoesjev.

In Beslan namen begin deze maand tientallen gijzelnemers – in meerderheid Tsjetsjenen en Ingoesjen – meer dan twaalfhonderd mensen in gijzeling in de school in Beslan. Op de tweede dag van het gijzeldrama trad Aoesjev als bemiddelaar op. Hij slaagde er in 26 gijzelaars los te praten. Een dag later eindigde de gijzeling in een bloedbad: 339 mensen kwamen om het leven. Het drama dreef de latente spanningen die al lang bestaan tussen de christelijke Osseten en de islamitische Ingoesjen op. Veel gijzelnemers waren Ingoesjen, hun slachtoffers Osseten.

Aoesjev, Ingoesj, Afghanistan-veteraan en begin jaren negentig als generaal van het Russische leger naar de Kaukasus gestuurd om een oorlog tussen Ingoesjen en Osseten te beëindigen, is overal in de Kaukasus populair, ook in Noord-Ossetië. Volgens hem ,,balanceert de situatie tussen oorlog en vrede''. ,,Als Ingoesjetië verwikkeld raakt in een conflict met Ossetië, kan men zich voorstellen wat er dan losbarst. Óf deze mensen [op wraak beluste Osseten] weten niet waar ze mee bezig zijn, óf ze willen dat de hele Kaukasus in brand wordt gestoken'', zei Aoesjev. Volgens hem moet het Kremlin onderhandelen om te voorkomen dat méér gematigde Tsjetsjenen zich aansluiten bij de extremisten in Tsjetsjenië. ,,Hoe kan er vrede zijn zonder dialoog?''