Intensieve jacht op Mladic

In Servië en in de Servische Republiek in Bosnië wordt de jacht op voortvluchtige oorlogsmisdadigers geïntensiveerd.

In Servië is gisteren in de omgeving van Valjevo, 70 kilometer ten zuidwesten van Belgrado, een klopjacht begonnen op generaal Ratko Mladic, voormalig legerleider van de Bosnische Serviërs. Een speciale legereenheid is met behulp van een groep buitenlandse deskundigen op zoek naar Mladic. Een Amerikaanse diplomaat zei gisteren dat ,,we optimistisch zijn'' dat hij spoedig kan worden opgepakt. Tot nu toe hebben de Servische autoriteiten volgehouden dat Mladic zich niet in Servië bevindt – twee dagen geleden zei minister van Defensie Davinic dat nog – maar die beweringen zijn even vaak weersproken door Westerse woordvoerders en door het Joegoslavië-tribunaal.

De VS en de EU zetten Servië onder steeds zwaardere druk ten aanzien van de aanhouding van Mladic. Gisteren nog zei de Amerikaanse speciale gezant inzake oorlogsmisdaden, Richard Prosper, dat Servië in gebreke blijft. Morgen zal Prosper volgens de minister van Buitenlandse Zaken van de unie Servië-Montenegro, Vuk Draškovic, in Belgrado een tijdschema overleggen van de verplichtingen waaraan Belgrado moet voldoen wil het ,,consequenties''– dus sancties – vermijden.

Voor het eerst lijkt er in de Servische Republiek in Bosnië daadwerkelijk bereidheid te bestaan actief op voortvluchtige oorlogsmisdadigers te gaan jagen. De pasbenoemde minister van Binnenlandse Zaken van de Servische Republiek, Darko Matijaševic, waarschuwde zijn speciale (politie-)eenheden dat ze zich geen falen kunnen veroorloven. ,,Er bestaat geen enkele aarzeling'', zo zei Matijaševic in de hoofdstad Banja Luka. ,,Heren van de speciale politie-eenheden, mijn enige boodschap aan u is: voer uw missie uit. U hebt niet het recht fouten te maken.''

Het is voor het eerst dat een leider in de Servische Republiek zich met een spoor van daadkracht uitlaat over de jacht op oorlogsmisdadigers. In de Servische Republiek hebben de autoriteiten nog nooit een verdachte van oorlogsmisaden opgepakt. De voorganger van Matijaševic – die zelf als militair adviseur van de Bosnische missie bij de NAVO heeft gewerkt – werd in juni door Bosnië-bestuurder Paddy Ashdown ontslagen in het kader van een grote zuivering onder gezagsdragers die verdachten zouden hebben geholpen uit handen van de internationale justitie te blijven of die in de jacht op verdachten ernstig in gebreke waren gebleven. Van Radovan Karadzic, de vroegere politiek leider van de Bosnische Serviërs en nummer één op de opsporingslijst van verdachten op de Balkan, wordt aangenomen dat hij zich regelmatig of zelfs voortdurend ergens in de Servische Republiek in Bosnië schuilhoudt.