`Het zeehondje' is vooral trots

Jefferson Farfán (19) is een van de nieuwe gezichten bij PSV. De Peruaanse volksheld hoopt bij de Eindhovense voetbalclub uit te groeien tot een publiekslieveling.

Aan de rand van het veld staat een meisje met een Peruaanse vlag in haar hand. Voordat Jefferson Farfán na de laatste training voor het treffen met Panathinaikos de catacomben van het Philips Stadion inloopt, groet hij zijn landgenote. De 19-jarige Peruaan houdt even stil om op de foto te gaan. De dag van het meisje kan niet meer stuk.

Al een paar jaar laat Farfán de harten van de Peruaanse voetballiefhebbers sneller kloppen. Een maand geleden kwam hij als relatief onbekend talent naar Eindhoven. Beetje bij beetje hoopt Farfán uit te groeien tot de publiekslieveling van PSV, om daarna misschien de stap te maken naar het Europese topvoetbal. ,,Ik moet vooral hard blijven werken om op dezelfde weg verder te kunnen blijven gaan. Misschien dat ik in de toekomst dan in een andere competitie kan gaan spelen'', zegt de verlegen Farfán in Eindhoven.

In Peru twijfelen weinigen aan de grote mogelijkheden van de kleine en snelle Farfán. De rechterspits is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in de nationale selectie, waarin verder voetballers als Claudio Pizarro (Bayern München) en Nolberto Solano (Aston Villa) spelen. Komende zondag vertrekt hij naar zijn Zuid-Amerikaanse vaderland voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Bolivia en Paraguay. De fans in zijn geboorteland zullen hem als een volksheld begroeten. Bij PSV gold Farfán tot voor kort als een grote onbekende. Vanavond hoopt hij voor het eerst als basisspeler zijn opwachting te maken in de Champions League.

Farfán moest aanvankelijk even wennen aan het feit dat hij volledig anoniem door Eindhoven kon lopen. ,,Dat is wel anders dan in Peru waar iedereen mij kent. Maar daar komt nu langzaam verandering in. Nu ik aan spelen toekom, leren de mensen me beter kennen'', zegt de voetballer die zaterdag tegen Heerenveen zijn eerste doelpunt in de Nederlandse eredivisie maakte. Verder viel het lichtvoetige talent op door enkele gedurfde acties, die een paar keer in schoonheid stierven, en een `fopduik'.

In de eerste weken van de competitie kreeg Farfán slechts als invaller zijn speelminuten. Inmiddels heeft hij een basisplaats weten te veroveren. Trainer Guus Hiddink roemt de manier waarop de jonge Peruaan zich aanpast aan het Nederlandse voetbal. ,,Farfán maakt een hele goede ontwikkeling door'', stelt de coach. ,,Hij heeft in Peru als voetballer al veel meegemaakt. Farfán is niet bang om een foutje te maken. Daarnaast ligt hij goed in de groep.''

Farfán heeft het naar eigen zeggen uitstekend naar zijn zin bij PSV. Met de Brazilianen Alex, Gomes en Leandro en de in Colombia geboren Zwitser Vonlanthen vormt hij het groepje latino's. ,,Het is een hele leuke groep. We praten veel samen. Bovendien spreekt Hiddink uitstekend Spaans'', zegt Farfán. ,,Het bevalt me goed in Nederland. Het is hier heel mooi. De mensen zijn heel aardig. Ik zie vaak lachende gezichten Ik ben hier nu een maand, maar ik voel me hier nu al prima thuis.''

De komende jaren is Eindhoven de woonplaats van de voetballer die op 28 oktober 1984 in Lima ter wereld kwam als Jefferson Agustín Farfán Guadalupe. Vernoemd naar de voormalige Amerikaanse president Thomas Jefferson. Al van jongs af aan stond vast dat Farfán profvoetballer zou worden. Zowel een broer van zijn vader als een broer van zijn moeder speelde in het verleden profvoetbal in Europa. Aan zijn oom Roberto Farfán, die door het leven ging als La Foca (de zeehond), heeft hij zijn bijnaam La Foquita (het zeehondje) te danken. Glimlachend: ,,Nee, bij PSV noemen ze me nog geen zeehondje, zo ben ik alleen in Peru bekend.''

Via Deportivo Municipal kwam Farfán terecht bij Alianza Lima. Al snel groeide hij uit tot de revelatie van de Peruaanse competitie. In 2003 volgde de grote doorbraak, toen hij zich samen met zijn ploeggenoten tot kampioen van Peru mocht laten kronen. Verschillende Europese clubs als Tenerife, Betis Sevilla en HSV meldden zich voor Farfán. Maar toen PSV op de stoep stond, hoefde hij niet lang(er) na te denken.

Nooit eerder werd een hoger bedrag voor voetballer uit de Peruaanse competitie betaald dan de 1,8 miljoen euro die PSV overmaakte. Farfán: ,,Ik wist veel van PSV. Het is een club met een grote historie. Romario, Ronaldo en Ruud van Nistelrooy hebben hier gespeeld. Ik ben er trots op dat ik hier mag spelen.''

Farfán lijkt zich ook snel aan te passen aan het voetbal van PSV, dat volgen hem ,,veel dynamischer en sneller'' is dan de speelwijze die hij in zijn vaderland gewend was. ,,In Peru praten veel mensen over mij. Dat doet me goed. Ze volgen het voetbal in Nederland nu op de voet. Nu moet ik proberen mijn hoofd koel te houden, zodat de mensen hier straks ook weten wie Farfán is.''