Het beeld

Het nu al meest besproken televisieprogramma van het jaar druppelde gisteren hier en daar nog een beetje na. Van RTL Boulevard viel te leren dat André bedankt! geregisseerd was door Jos Budie en geproduceerd door Endemol, en dus niet door de publieke omroep, ook al was de TROS opdrachtgever en zendgemachtigde. Chapeau dus voor Endemol, ook omdat die naam op het scherm nergens te ontwaren viel.

In de seizoensopening van VARA Laat (nu door een studiogast definitief ontmaskerd als een niet-rechtstreeks programma) noemde presentator Dolf Jansen iedereen `mijn goede vriend en collega', net als al die vrienden en collega's van André. De voorspelbare vraag in de diverse babbelprogramma's was natuurlijk wat de gasten er de avond tevoren van gevonden hadden. Mediafreaks realiseren zich niet dat als vijf miljoen mensen naar een programma kijken, ruim tweederde van de bevolking dus iets anders doet. Zanger en acteur Huub van der Lubbe in TV3 en televisiepresentator Jack Spijkerman in Barend & Van Dorp leken er zelfs bewust voor te hebben gekozen de beker van massaal rouwbeklag aan zich voorbij te laten gaan. Afgemeten zwijgend besloten de vragenstellers, Matthijs van Nieuwkerk en Frits Barend, om maar niet verder in te gaan op deze voor hen onbegrijpelijke afzijdigheid.

Op het eerste gezicht leek Van Nieuwkerk in TV3 ook twee Hazesfans aan tafel te hebben, maar de hoeden van Gideon Levy en Bahram Sadeghi maakten deel uit van een andere maskerade. Op de vraag wat hen bij de uitzending het meest aangegrepen had, kwamen ook al antwoorden die een tv-interviewer in verwarring brengen. Levy's boutade (,,Het gironummer voor het standbeeld'') valt nog eenvoudig te duiden als sarcasme, maar Sadeghi's reactie dat hij pas volschoot toen Hazes' dochter moest huilen kan zowel ironisch als oprecht zijn.

Dezelfde twijfel geldt hun optreden in De lobbyisten, een VPRO-programma op zaterdagavond waarin Levy en Sadeghi, met Stetson-hoed en veterdasje, poseren als Bush-aanhangers. De grap is dat geen VPRO-kijker zich kan voorstellen dat iemand bij zijn volle verstand campagne zou willen voeren voor deze president. De zo gecreëerde verwarring, verwant aan eerdere programma's van het duo, zou een interessant effect kunnen opleveren, maar doet het niet. Levy en Sadeghi hebben zich namelijk alleen verdiept in de uiterlijke clichés van conservatieve Amerikanen en niet in de inhoud van hun denken en voelen. Zo vallen ze uit hun rol in een gesprek met de linkse wetenschapper Noam Chomsky, die de heren dusdanig de oren wast dat ze vergeten de ingestudeerde rechtse formules op te lepelen. Ook zou het in debatten met Democratische kiezers helpen als je goed Engels spreekt, en niet enormiteiten debiteert als ,,it was freeing to make this choice'' (Levy) of struikelt over het woord hysteria (Sadeghi). Door de oppervlakkigheid van hun optreden bevestigen Levy en Sadeghi alleen maar de vooroordelen over rechts Amerika die ze zeggen te bestrijden. Het lijkt wel een door de BVD opgerichte maoïstische partij.