Gouden periode

Louis van Gaal, directeur van Ajax, stond al voor het schoolbord in zijn kantoor toen Ronald Koeman binnenkwam. Koeman knikte met afgewend Koeman-hoofd – een zeer groot hoofd, vooral als het boos is – en ging zitten.

,,Ik wou je nog even wat laten zien'', zei Van Gaal beteuterd.

,,Laat maar zitten'', zei Koeman. ,,Had je verder nog wat?''

Van Gaal ging op de rand van de fauteuil tegenover zijn trainer zitten. Als zijn lichaam een taal sprak, was het de taal van de eigendunk. Koeman, de ongenaakbare, sprak een andere taal, al waren er wel grammaticale overeenkomsten. Ze probeerden zelden in de taal van de ánder te communiceren, dat viel steeds meer op.

Koeman zag nu pas dat Van Gaal met kleine cijfers op de rand van het schoolbord `4-0' had geschreven. Daarboven stond een opstelling van Ajax met veel doorgestreepte namen.

,,Hoe wil je nu verder?'' vroeg Van Gaal.

Koeman haalde zijn schouders op. ,,Gewoon.''

,,Gewoon is nooit genoeg voor Ajax geweest.''

,,Jij hoeft me niks over Ajax te vertellen'', zei Koeman, ,,ik heb hier gespeeld.''

,,Waarom die toon?'' vroeg Van Gaal nijdig. ,,Je haalde op de tv na de wedstrijd tegen Bayern München ook al naar me uit.'' Hij trok een Koeman-gezicht en citeerde: `Als er mensen zijn die denken dat er meer in zit, heb je een probleem.'

,,Daar neem ik geen woord van terug'', zei Koeman. Hij haalde een krantenknipsel tevoorschijn en zwaaide ermee. ,,Dit is een interview dat jij op 31 juli in Het Parool gaf. Daarin ontvouw je je zogenaamde beleidsplan. Je zegt dat Ajax weer dominant moet gaan voetballen en dat we minimaal één keer in de vijf jaar de halve finale van de Champions League moeten halen.''

Koeman begon met vangaaliaanse dictie – strak, dwingend – voor te lezen. ,,Ik schep voor Koeman de voorwaarden voor een nieuwe, gouden periode. Daar heeft hij tot 2006 de tijd voor gekregen. Met volledige goedkeuring van mij heeft hij zijn contract verlengd.''

,,Wat was daar mis mee?'' vroeg Van Gaal.

,,Alles. Je schept zo torenhoge verwachtingen. Intussen verkoop je Ibrahimovic. Of was dat soms ook een voorwaarde voor een nieuwe, gouden periode?''

,,Jij had Ibrahimovic al eens eerder willen verkopen. Zó goed vond je hem toen niet. Niet zo eigenwijs, Ronald. Kijk eens naar de miskopen, jouw miskopen: Sikora, Grygera, Soetaers, Sonck, Escudé. Is het raar dat het op een bepaald moment fout gaat?''

,,Elke trainer maakt fouten.''

,,En kijk eens naar de andere spelers'', ging Van Gaal onverstoorbaar door. ,,Iedereen gaat minder spelen, zelfs de talentvolsten, zoals Maxwell, Van der Vaart, Sneijder. Je hebt veel krediet, Ronald, bij de pers, bij het publiek én bij Cruijff, maar het houdt een keer op.''

Koeman liep naar de deur. Zijn Koeman-hoofd was nu zo rood en opgezwollen dat het de vraag was of het nog door de deuropening kon. ,,Als jij een betere trainer weet voor Ajax, moet je het zeggen'', snauwde hij.

,,Ik hoop voor jou dat je zondag van de trainer van AZ wint'', zei Van Gaal.