Geluksvogel zonder Porsche

Hoe verandert een prijs of onderscheiding je leven? Acht winnaars geven antwoord. Vandaag als eerste Arno Woesthoff, die miljonair werd dankzij een tv-quiz.

Meer dan twintig jaar nam Arno Woesthoff (50) deel aan tv-quizzen toen hij in september 2001 tien miljoen gulden won in de Postcodeloterij Miljoenenjacht. Nooit eerder had een quizspeler in Nederland zo'n hoog bedrag gewonnen. En niemand heeft het hem sindsdien nagedaan.

,,Mensen denken vaak dat het leven van een prijswinnaar ingrijpend verandert'', zegt Woesthoff tijdens een gesprek in zijn woonplaats Zeist. ,,Dat ze van de ene op de andere dag op hun lauweren gaan rusten en geld uitgeven als water. Nou, die mensen zullen vast bestaan, maar ik ben er niet een van.''

Zijn vrouw en hij wonen in hetzelfde nieuwbouwhuis als drie jaar geleden. Van het voornemen de meubels in de woonkamer te vervangen, is tot op heden niets terechtgekomen. En hun nieuwe auto is weliswaar een maatje groter dan de oude, maar ,,bij mij zult u nooit een Porsche voor de deur aantreffen. Zo zit ik niet in elkaar.'' Sterker nog, nadat de Postcodeloterij het geldbedrag op zijn bankrekening had bijgeschreven, verzocht Woesthoff zijn vrienden en familie om hem te waarschuwen als hij ,,vreemd gedrag ging vertonen''. Tot nu toe heeft hij geen klacht ontvangen.

Voor familie en vrienden is hij nog steeds dezelfde Arno. Maar vreemden bejegenen hem soms anders. Toen hij enkele maanden geleden een euro van de straat opraapte, vroeg een voorbijgangster zich hardop af ,,of hij nou nóg niet genoeg had''. En toen Woesthoff op een avond een drukbezochte baan had gereserveerd bij zijn tennisclub, merkte een vage bekende op dat hij best overdag een balletje kon slaan, want ,,je hoeft tóch niet te werken voor je geld''. Woesthoff trekt er zijn schouders over op. ,,Ik kan er niets mee, het zijn toch mensen die ik niet ken.''

Tien miljoen gulden. Dat juist híj die hoofdprijs binnensleepte, heeft deels met geluk en deels met zijn algemene ontwikkeling te maken, denkt Woesthoff. ,,Samen met 999 andere spelers dong ik mee naar die prijs. We werden in groepen van twintig opgedeeld en uiteindelijk bleef onze groep over.'' Bij de strijd die zich vervolgens tussen de groepsleden ontspon, trok hij aan het langste eind. ,,Omdat het mij vooral om het winnen van het spél ging'', denkt Woesthoff. Pas later drong het tot hem door dat hij een grote som geld in de wacht had gesleept.

Met de massale mediabelangstelling voor zijn persoon kon hij naar eigen zeggen ,,prima omgaan''. Zo nu en dan werd er in de roddelbladen een citaat verdraaid, ,,maar ach, dat hoort er nu eenmaal bij''. Verbazingwekkend vond hij de vele tientallen bedelbrieven van onbekenden. Woesthoff diept er een paar op uit zijn kast. ,,Kijk, hier: een man die zich aanbiedt als butler-kok-chauffeur-financieel adviseur, omdat hij graag wil werken in de buurt van een geluksvogel. Na vijf brieven hebben we contact gezocht met een begeleidster van de Postcodeloterij. Welke actie zij heeft ondernomen weet ik niet, maar daarna hebben wij geen brief meer van deze man ontvangen.''

De vele vermogensbeheerders die hem benaderden, waren zo mogelijk nóg brutaler. ,,Een paar jaar voordat ik de prijs won, heb ik vergeefs contact gezocht met een bank in het hogere segment. Als kleine zelfstandige wilde ik graag zakelijk samenwerken, maar ik kreeg te horen dat ik niet tot de doelgroep behoorde. Toen ze me een dag na de prijsuitreiking met veel bombarie voor een directielunch uitnodigden, heb ik ze daar fijntjes aan herinnerd – om vervolgens het aanbod af te slaan.''

Zelfstandig ondernemer is Woesthoff nog steeds, maar vorig jaar heeft hij zijn hypotheek- en adviesbureau verkocht en een bedrijf in wijnevenementen opgericht. Niet dat hij ongelukkig was met zijn voormalige beroep, maar zijn nieuwe werk vindt hij ,,nóg leuker''. En het viel hem ook wat zwaar om tijdens de verre reizen die hij na het winnen van de prijs met zijn vrouw maakte, met notarissen in Nederland te moeten bellen.

Een goedlopend bedrijf verruilen voor een nieuwe, onzekere bron van inkomsten: dat doe je niet zomaar. Dankzij de geldprijs durfde Woesthoff die stap toch te zetten. Want hij weet: ,,Over de toekomst hoef ik mij absoluut geen zorgen te maken.'' Goed, hij heeft wat geld op de beurs verloren, maar van die 7.500.000 gulden belastingvrij is nog een behoorlijk deel over. En dat geeft rust.

Over twee weken: cabaretière Lenette van Dongen.

    • Danielle Pinedo