Dwingelandje

Is zwart-wit de geëigende kleur voor de blues? Filmmaakster Sonia Herman Dolz, bekend van haar kleurrijke portretten van Cubaanse zangers en zingende travestieten in Lagrimas negras en Yo soi asi, dacht van wel. Zwart-wit is de `making of' die zij filmde van het album `Mans genoeg', waarop zangeres Frédérique Spigt, een rauwe Rotterdamse, duetten opneemt met onder meer Huub van der Lubbe, Katja Schuurman, Liesbeth List en Barry Hay. De vrouwelijke Herman Brood wordt ze wel genoemd. De apotheose is dan ook het opnemen van een `duet' met de dode Brood. De cd ligt op 2 november in de winkel, vergezeld van deze film op dvd, die eerst nog even langs de filmtheaters toert. Wat heel oneerbiedig misschien een commercieel bijproduct is, blijkt onthullender dan gedacht. Zo wordt Mevrouw Spigt getoond als een dwingelandje, dat soms met een grap en soms door te eisen haar wil doordrijft. ,,Ik ben niet zo goed in tweede stemmen.'' Misschien is het kwetsbaar en vereist het kloten om je zo te laten portretteren. Misschien getuigt het ook wel van een gebrek aan introspectie.

Mans genoeg. Regie: Sonia Herman Dolz. In: 8 bioscopen.