Doodstraf voor aanslag USS Cole

Een rechtbank in de Jemenitische hoofdstad Sana'a heeft vandaag twee mannen ter dood veroordeeld wegens het beramen van de bomaanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole in 2000. Vier anderen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de vijf en de tien jaar. Volgens de rechter behoorden de zes mannen allen tot het terreurnetwerk Al-Qaeda.

Bij de aanslag op de Cole op 12 oktober 2000, die wordt toegeschreven aan Al-Qaeda, kwamen zeventien Amerikaanse mariniers om het leven. Twee mannen ramden met een boot vol explosieven de Amerikaanse torpedobootjager die op dat moment brandstof tankte in de Jemenitische havenstad Aden.

Een van de twee terdoodveroordeelden, de Saoediër Abd al-Rahim al-Nashiri, werd bij verstek veroordeeld. Nashiri, het veronderstelde brein achter de aanslag, wordt momenteel door Amerika op een onbekende plaats vastgehouden.

De Verenigde Staten geloven dat hij een kopstuk is van Al-Qaeda, die nauwe banden onderhield met terroristenleider Osama bin Laden. Nashiri wordt er van verdacht betrokken te zijn geweest bij de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Hij is ook genoemd als het brein achter plannen voor aanslagen op Amerikaanse vlootinstallaties en marineschepen in Bahrein en in de Straat van Gibraltar.

De andere terdoodverdoordeelde, de Jemeniet Jamal Al-Badawi was wel aanwezig in Sana'a. ,,Dit is een onrechtvaardige uitspraak, dit is een Amerikaanse uitspraak'', schreeuwde Badawi nadat hij de doodstraf had gekregen. De Amerikaanse regering had in juli van de rechtbank het recht gekregen waarnemers bij het team van de openbare aanklager te voegen. Volgens zijn broer zal Badawi in beroep gaan tegen de veroordeling.

Eind augustus werden in Jemen vijf aanhangers van het terreurnetwerk Al-Qaeda veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens de aanslag op de Franse supertanker Limburg in 2002. Een andere extremist die met hen had samengezworen om de Amerikaanse ambassadeur in Sana'a te vermoorden, kreeg de doodstraf. Nog eens negen Jemenieten kregen toen lagere straffen wegens diverse samenzweringen.