Cees Geel

Voor zijn spel in `Simon' van Eddy Terstall werd Cees Geel genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste acteur op het Nederlands Film Festival.

Vlak nadat Cees Geel maandagavond gehoord had dat hij genomineerd was voor een Gouden kalf voor beste acteur op het Nederlands Film Festival, vergeleek regisseur Jean van de Velde, gast van het jaar op datzelfde festival, hem in de talkshow met Jack Nicholson. ,,Hij straalt plezier en gevaar uit en hij heeft ook nog iets van een klein kind.'' Geel zat erbij en grijnsde, een grijns die waarschijnlijk op vrijdagavond, als de Gouden Kalveren in Utrecht worden uitgereikt, weer op zijn gezicht zal staan.

Geel is wel vaker met Nicholson vergeleken. Hij heeft in ieder geval een uitstraling waar weinig Nederlandse acteurs gezegend mee zijn. Zelf zegt hij in interviews zich verwant te voelen met acteurs als Bruce Willis en Nicholas Cage, geen gewone helden, maar helden met een `rafeltje'. Geel wordt door zijn postuur - hij is 1 meter 90 - en zijn heftige tronie vaak gecast als het type ruwe bolster blanke pit. In De Trip van Teetje van Paula van der Oest (1998), zijn eerste grote rol, speelde hij een Rotterdamse vrije jongen. Hij werd prompt voor een Gouden Kalf genomineerd en zette Eddy Terstall op zijn spoor. Nu is hij in Simon van Terstall een Jordanees die een coffeeshop en een strandtent uitbaat en in Thailand als stuntman in Vietnamfilms optreedt. Als hij hoort dat zijn kanker ongeneeslijk is, zegt hij tegen zijn arts: `Is er geen andere dokter met meer gevoel voor tumor?' Zo'n zin is Geel in elk accent wel toevertrouwd.

Hoe Cees Geel (Schagen, 13 maart 1965) bij het toneel terecht kwam is een verhaal dat bij zijn optredens als Simon of Teetje lijkt te passen. Acteren was voor Geel bepaald niet vanzelfsprekend. Hij bracht zijn jeugd door in een Noord-Hollands dorp, waar zijn vader chauffeur op een tankwagen was. Geel wilde eerst professioneel basketballer worden, maar moest die hoop na een paar jaar opgeven. Hij ging in Amsterdam Nederlands studeren. Een vriendin raadde hem aan een toneelcursus te volgen. ,,Ik heb het gedaan en deed daarna stiekem auditie voor de toneelschool. Het leek me leuk als ik terloops tegen mijn vriendin zou kunnen zeggen: 'O ja, dat is waar ook, ik ben aangenomen op de toneelschool'.'', zei hij onlangs in een interview met Het Parool. Tot zijn stomme verbazing werd hij toegelaten.

Behalve de twee genoemde titelrollen speelt Geel in films meestal bijrollen. Hij was onder meer te zien als kapper in De oesters van Nam Kee, als voetballer in De zwarte meteoor, en straks als uitsmijter in de onlangs in Amsterdam opgenomen Amerikaanse film Deuce Bigalow, European Gigolo. Film is dan ook lang niet niet het enige wat hij doet. Geel is ook te zien op het toneel, in tv-series (Meiden van de Wit, het komende Medea van Theo van Gogh) en reclames. Tijdens de opnames van Simon speelde hij 's avonds in de musical 3 musketiers. Geel kijkt op geen enkel genre neer. En, zoals hij zelf zegt: `ik moet ook de huur betalen'.

    • Bianca Stigter