Brussel positief over uitleg Kroes

Het Europees Parlement gaat onder voorwaarden akkoord met de benoeming van Neelie Kroes tot Europees commissaris voor Mededinging. Dat bleek gisteren na afloop van een ruim drie uur durende hoorzitting met de Nederlandse kandidaat-commissaris. De meerderheid van de commissie voor Economische en Monetaire zaken concludeerde dat Kroes ,,voldoende'' aannemelijk heeft kunnen maken dat zij in haar nieuwe functie als scheidsrechter in het bedrijfsleven niet met belangenverstrengeling te maken zal krijgen als gevolg van haar eigen ondernemersverleden.

Dit staat in een nog vertrouwelijke brief aan aanstaand commissievoorzitter Barroso. In de brief staat dat de commissie nog wel inzage wil hebben in het advies van de juridische dienst van de Europese Commissie. Het advies, dat op verzoek van Kroes is opgesteld, moet antwoord geven op de vraag in hoeverre de door haar per 1 september beëindigde activiteiten in het bedrijfsleven kunnen botsen met haar werk als commissaris Mededinging.

Kroes was actief bij bedrijven als Volvo, P&O, Thales, Ballast Nedam en het telecombedrijf MMO2. Kroes heeft al haar belangen in het bedrijfsleven afgestoten. Voorts heeft ze besloten niet te zullen oordelen in zaken waarbij zij in haar vorige functie was betrokken. Ook zal ze over vijf jaar na haar termijn als commissaris niet in het bedrijfsleven terugkeren, heeft zij toegezegd. Kroes meent dat zij op deze manier afdoende het risico van belangenverstrengeling heeft afgedekt. Een meerderheid van het Europees Parlement volgt haar hierin. De socialisten vonden de antwoorden van Kroes in de hoorzitting ,,vaag en ontwijkend''. Zij willen nog geen oordeel geven over het gevaar van belangenverstrengeling.

In de brief zegt een meerderheid van de commissie ,,teleurgesteld'' te zijn over het antwoord van de nieuwe commissaris voor Mededinging op de vraag hoe zij met het Europees Parlement wenst om te gaan. Kroes wilde tijdens de hoorzitting van gisteren niet zeggen of zij zou opstappen als mocht blijken dat zij onvoldoende vertrouwen van het parlement geniet. Kroes zei zo'n besluit te willen laten afhangen van de argumentatie van het Europees Parlement.

hoofdartikel: pagina 7

achtergrond: pagina 17