Brandweerman zaait paniek op Schiphol

Een demonstrerende brandweerman heeft gistermiddag paniek veroorzaakt op Schiphol. Hij gooide tijdens de protestactie een oefengranaat in een prullenbak in één van de terminals. Dit gaf een enorme knal, aldus een woordvoerder van de marechaussee. Demonstrerende brandweerlieden kwam tijdens recente acties in Rotterdam en Den Haag ook al in opspraak.

Op Schiphol vloog de deksel van de prullenbak tegen het plafond, waardoor schade ontstond. Door de knal liepen bovendien nogal wat bezoekers suizingen in de oren op. De marechaussee en Schiphol vinden het onverantwoord dat de dader, naar wordt aangenomen een Amsterdamse brandweerman, de explosie op de luchthaven veroorzaakte. Het is volgens hen een plek waar rekening moet worden gehouden met angst voor terrorisme.

Een woordvoerster van de luchthaven Schiphol noemde de actie ,,schandalig''. ,,Een luchthaven is een plek waar mensen enorm schrikken als ze een knal horen. Dit had niks met een vreedzame actie te maken'', zei ze gisteravond tegen het NOS-journaal. De woordvoerster sloot een schadeclaim tegen de schuldige niet uit. Politie en marechaussee doen onderzoek naar het incident.

De leiding van de Amsterdamse brandweer neemt de zaak serieus op, aldus een woordvoerster van burgemeester Cohen. Ze gaat onderzoeken wat er precies is gebeurd en wie er verantwoordelijk voor was.

Brandweerlieden die actie voeren tegen het kabinetsbeleid, kwamen eerder deze maand ook al in opspraak toen ze de stadhuizen van Rotterdam en Den Haag binnendrongen. In Den Haag gingen de brandweermannen eveneens met de politie op de vuist. Ook gebruikten ze hun wagens tijdens het protest. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) verbood vorige week inzet van politiematerieel bij acties.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat ,,de minister over de politie, maar niet over de brandweer gaat en dus geen commentaar geeft.''