Belang in TPG levert overheid 1,5 mld op

De Nederlandse staat gaat zijn belang in het postbedrijf TPG verlagen van 35 tot circa 19 procent. Dat hebben het ministerie van Financiën en TPG vannacht bekendgemaakt. Het gaat in totaal om ruim 77 miljoen aandelen TPG die de overheid verkoopt. De verkoop levert de staat naar schatting zo'n 1,5 miljard euro op.

De staat begint vandaag met de verkoop van 57 miljoen gewone aandelen in een onderhandse plaatsing: een zakenbank verkoopt ze rechtstreeks aan grote beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Tegelijkertijd verkoopt de staat 20,7 miljoen aandelen rechtstreeks aan TPG zelf: 7,6 miljoen aandelen per direct en 13,1 miljoen aandelen in januari 2005. Mogelijk zal het staatsbelang op termijn nog verder worden teruggebracht tot 17 procent, als er bij beleggers zo veel belangstelling voor de aandelen is dat de staat nog 8 miljoen aandelen kwijt kan.

Volgens een woordvoerder van Financiën zal de opbrengst van circa 1,5 miljard euro in mindering worden gebracht op de staatsschuld. De meevaller op de staatsbegroting is veel kleiner. De overheid zal het rente-voordeel op de lagere schuld moeten salderen met de dividend-inkomsten die de overheid misloopt op de TPG-aandelen die verkocht worden.

Gisteren sloot het aandeel TPG op de Amsterdamse beurs op een koers van 19,74 euro. Vanochtend bleek dat beleggers niet schrokken van het grote aanbod nieuwe aandelen, waarvan al bekend was dat de staat de mogelijkheid had om ze te verkopen. De koers daalde vanochtend in het begin van de handel met 0,3 procent.

TPG is de grootste particuliere werkgever in Nederland met meer dan 60.000 werknemers in Nederland. In het buitenland heeft TPG nog eens 100.000 mensen in dienst. Het bedrijf is niet alleen actief in post, maar verleent wereldwijd, vooral onder de merknaam TNT, ook express- en logistieke diensten. De omzet in 2003 bedroeg 11,9 miljard euro.