ASML tempert verwachtingen

Bouwer van chipmachines ASML heeft vandaag de verwachtingen voor het tweede halfjaar getemperd. Volgens ASML overwegen sommige klanten hun orders uit te stellen. De Veldhovense fabrikant sluit daarom niet uit dat er in het vierde kwartaal van dit jaar vijf tot tien machines minder van de hand gaan. Deze chipmachines worden volgend jaar door de klanten afgenomen denkt ASML. In reactie op het nieuws daalde de koers van ASML vanochtend met circa 3,5 procent tot 10,49 euro.

Daarentegen stelt ASML dat in dit derde kwartaal het orderboek is gegroeid. Bestuursvoorzitter D. Dunn zegt in een geschreven verklaring ,,twee sterke kwartalen te verwachten''. Dunn treedt eind dit jaar af om plaats te maken voor de Fransman E. Meurice, die vrijdag bij ASML begint.

Verder maakte ASML vandaag bekend dat het de Japanse concurrent Nikon 71 miljoen euro betaalt als onderdeel van een overeenkomst waarmee een patentenstrijd wordt beëindigd. ASML betaalt dit jaar 47 miljoen euro en de rest de komende drie jaar. Ook het Duitse Carl Zeiss SMT, een belangrijke toeleverancier van ASML, maakt deel uit van de overeenkomst. Carl Zeiss betaalt Nikon 48 miljoen euro, waarvan 32 miljoen euro dit jaar en de rest in drie jaarlijkse termijnen.

Begin september meldden ASML en Nikon al dat de in 2002 begonnen strijd over patenten gestaakt werd. De twee zouden elkaar licenties gaan verlenen. In september maakten beide bedrijven nog geen financiële details bekend.

ASML is wereldwijd marktleider in chipmachines maar het Japanse Nikon zit het Veldhovense bedrijf op de hielen. De nummer drie op de markt is het eveneens Japanse Canon. Tot de klanten van ASML behoren het Amerikaanse Intel, de grootste chipfabrikant ter wereld, en het Taiwanese TSMC, de grootste producent van chips die in opdracht van derden werkt.