Aldi-winkels gaan kunst verkopen

In de uiterst sobere winkels van de supermarktketen Aldi worden binnenkort kunstwerken verkocht van onder meer Robert Heykoop, Corinne Annelies en Thessa van der Voort. De Nederlandse tak van de discount-keten doet dit in navolging van de Aldi-winkels in Duitsland, die sinds een jaar met veel succes kunstwerken verkopen voor 12,99 euro per stuk.

Dit heeft Aldi Holding in Nederland vanmorgen bevestigd. De kunstwerken worden in alle Aldi-winkels verkocht vanaf de tweede helft van oktober, in een oplage van 30.000 stuks. Behalve de werken van Nederlandse kunstenaars worden ook die van Duitse en Belgische kunstenaars te koop aangeboden. Aldi Holding wil verder geen commentaar geven.

In Duitsland is `Aldi-Kunst' is inmiddels een begrip. Vorig jaar begon Aldi met de verkoop in het zuiden van Duitsland, waar vooral Felix Droese zeer geliefd bleek te zijn. Van deze leerling van Joseph Beuys werden binnen de kortste keren 20.000 gesigneerde prenten verkocht en uiteindelijk zelfs 140.000 exemplaren. Na deze actie organiseerde Droese een expositie in Nordrhein-Westfalen om de verkoop verder aan te jagen. Behalve van Droese verkoopt Aldi ook kunst van pop art-schilder Michael Beckers en van Michael Vogt, die abstracte landschapsprenten maakt. ,,Bij de keuze letten we erop dat de bandbreedte groot is, we willen ook onbekende kunstenaars een forum bieden'', citeert de Duitse pers de kunsthistorica Astrid Opitz. Opitz heeft de werken uitgezocht voor de Aldi.

Andere winkelketens doen Aldi nu na. In mei bood een textielketen 100 prenten aan van de kunstenaar Jörg Immendorff. De prijs lag met 450 euro per behoorlijk hoog, maar de prenten waren binnen vijf minuten uitverkocht.