ABN Amro VS: meer anti-witwas regels

ABN Amro heeft de interne anti-witwas regelgeving van haar kantoor in New York flink aangescherpt. Dit was nodig nadat de Amerikaanse autoriteiten ontevreden bleken met de controlemechanismen op het filiaal.

De bancaire toezichthouder en ABN Amro tekenden eind juli een 14 pagina's tellende overeenkomst over het aanscherpen van de regels die het witwassen via de bank moeten voorkomen. De autoriteiten waren gestuit op de tekortkomingen tijdens een reguliere controle.

Een ABN Amro woordvoerder: ,,Wij hebben inmiddels extra mensen aangenomen, nieuwe procedures ingevoerd en experts van buiten de bank gevraagd naar het programma te kijken dat witwassen moet voorkomen.''

De zaak kwam vanmorgen naar buiten via een verhaal in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal Europe.

De krant stelde verder dat de grootste Nederlandse bank de relatie met circa honderd banken in Rusland, Oost-Europa en in het Caraïbische gebied heeft verbroken. Dit zou zijn gebeurd op instigatie van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, die beweerde dat deze banken mogelijk verdachte geldtransacties deden via het ABN Amro filiaal om de belastingen in Rusland te ontduiken.

De woordvoerder van ABN Amro zegt dat een aantal relaties is verbroken. Dit was om strategisch zakelijke redenen, maar ook vanwege regelgeving of omdat de bankrekeningen niet meer werden gebruikt.

De bank stelt dat het geen boetes heeft gekregen van de autoriteiten en dat de inadequate interne regels of verrichte transacties geen consequenties hebben gehad, zoals rechtszaken.

De Amerikaanse autoriteiten stellen steeds meer regels op voor buitenlandse bedrijven die in de VS actief zijn. Een voorbeeld daarvan is de Sarbanes-Oxley wet die bestuurders van bedrijven met een beursnotering in de VS persoonlijk aansprakelijk stelt voor onder meer fouten in de jaarrekening.