Zwemmers TZA denken aan vertrek

De zeven bij Topzwemmen Amsterdam (TZA) aangesloten zwemmers overwegen te vertrekken, nu het bestuur van de stichting het profmodel moet afslanken. Wegens een gebrek aan financiële middelen wordt het budget noodgedwongen ingekrompen.

,,Als we doorgaan, en dat is wel onze intentie, dan is het in afgeslankte vorm'', zegt voorzitter Cees Vervoorn. Het bestuur van de noodlijdende, niet-clubgebonden stichting heeft zichzelf nog een maand de tijd gegeven om het benodigde en naar beneden bijgestelde bedrag (100.000 euro) op weg naar de Olympische Spelen in Peking (2008) bijeen te krijgen.

Mocht dat lukken, dan wil het bestuur een samenwerkingsverband aangaan met de eveneens in het Sloterparkbad gevestigde zwemclub De Dolfijn. Hans Elzerman, technisch directeur bij TZA, is daar trainer. Een aan te stellen assistent-coach zou in die opzet de zeven `profzwemmers' voortaan moeten begeleiden.

Het bestuur schoof gisteren aan voor een onderhoud met de zwemmers, die als één man achter hoofdcoach Fedor Hes staan. Diens contract wordt echter, mede als gevolg van de financiële problemen en de teleurstellende prestaties bij de Olympische Spelen van Athene, niet verlengd, zo werd vorige week bekend.

Op dat besluit kan en wil het bestuur niet terugkomen, hoezeer de TZA-leden ook sympathiseren met de 35-jarige coach uit De Bilt. ,,Eén ding is helder: voor Fedor is de deur definitief dicht'', weet sprinter Johan Kenkhuis (24), die begrip heeft voor de penibele financiële situatie, maar twijfelt of hij in Amsterdam blijft trainen. ,,Met alle respect, maar de Dolfijn-optie is toch terug bij af: terug naar het verenigingsleven, met tien man in één baan. Daar is niets mis mee, alleen: vraag is of dat de manier is om je serieus op de grote, internationale toernooien voor te bereiden.''

Ook Marleen Veldhuis (25) overweegt een vertrek. ,,Alles is beter dan helemaal niets, maar ideaal is het niet'', zegt de nummer twee van Europa op de 100 meter vrije slag. ,,Minder persoonlijke aandacht, minder trainingsstages het kan, maar er zijn wel grenzen. In Nederland zijn de opties (Eindhoven en Dordrecht, red.) beperkt, en daarom sluit ik een vertrek naar het buitenland niet uit.''

Vervoorn heeft begrip voor de gerezen twijfels. ,,Het is hún carrière, hún pad op weg naar `Peking'. Als zij van mening zijn dat ze elders beter af zijn om straks optimaal te presteren, dan moeten ze gaan. Dat heb ik als zwemmer indertijd zelf ook gedaan.''

    • Mark Hoogstad