Zes nominaties voor film Terstall

Op het Nederlands Film Festival werden gisteravond de nominaties voor de Gouden Kalveren bekendgemaakt. Simon, In Oranje en De passievrucht maken kans op het Kalf voor beste film.

Simon werd door de jury van het Nederlands Film Festival bedacht met de meeste nominaties. De openingsfilm van het festival werd gisteravond genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste film (producent Imko Nieuwenhuijs), regie (Eddy Terstall), scenario (Terstall), acteur (Cees Geel), actrice (Rifka Lodeizen) en montage (Ben Isaacs).

De film over de vriendschap tussen een Amsterdamse dealer en een Gooise tandarts maakt ook kans op de publieksprijs. In de publieksenquête deelt Simon de eerste plaats met In Oranje, die ook genomineerd is voor het belangrijkste Kalf, dat voor beste film. Opvallend is dat deze film van Joram Lürsen over voetbal en volwassen worden verder in geen enkele categorie genomineerd is. Kan een film de beste film zijn als hij volgens de jury nergens in uitblinkt? De jury noemt In Oranje een ,,sterke, intelligente familiefilm''. De derde kandidaat voor het Gouden Kalf is verrassend genoeg De passievrucht van Maarten Treurniet naar het boek van Karel Glastra van Loon, die in de pers tamelijk slecht ontvangen is. De passievrucht werd ook genomineerd in de categorieën beste actrice (Halina Reijn) en beste geluid.

De film die na Simon de meeste nominaties in de wacht sleepte, is De dominee, de thriller over Klaas Bruinsma, die in de Nederlandse media ook zuinig is beoordeeld. Deze film kreeg vier nominaties: beste regie (Gerrard Verhage), beste vormgeving (Marco Rooth), beste camera (Theo Bierkens) en beste acteur (Frank Lammers). Die laatste nominatie valt op omdat Lammers strikt genomen niet de hoofdrol speelt. Misschien wordt het tijd in Utrecht een Kalf voor beste bijrol te introduceren.

Behalve Verhage en Terstall kreeg Theo van Gogh een nominatie in de categorie regie voor Cool! Deze film over vijf voornamelijk Marokkaanse vrienden kreeg geen andere nominatie. Karig waren ook de nominaties voor Ellis in Glamourland van Pieter Kramer, het speelfilmdebuut van Linda de Mol, dat alleen voor beste scenario (Mischa Alexander) werd genomineerd, en voor Shouf Shouf Habibi!, waarvan slechts het scenario (Albert ter Heerdt) en acteur Mimoun Oaïssa voor een Kalf in aanmerking komen. Van Het zuiden werden alleen actrice Monique Hendrickx en de vormgeving (Floris Vos) genomineerd.

Shouf Shouf Habibi! werd wel genomineerd voor de prijs van de Nederlandse filmkritiek, samen met Blue Bird van Mijke de Jong en Grimm van Alex van Warmerdam, die van de jury geen nominatie kregen. Kunstzinnige films kwamen nauwelijks op de lijsten voor, maar dat komt ook omdat ze nauwelijks nog gemaakt kunnen worden. Grote publiekssuccessen werden eveneens overgeslagen: Pietje Bell II, de enige kandidaat met een Platina Film (400.000 kaartjes verkocht) kreeg alleen een nominatie voor vormgeving. Volgens de jury, die onder meer bestond uit acteur Barry Atsma, cameraman Dirk Teenstra en Dick Willemsen, directeur van het Maurits Binger Instituut, is een sterke cinematografische verbeelding vooral bij documentaires te vinden. Ze nomineerden The Last Victory (John Appel), Deacon of Death (Jan van den Berg) en A Labyrinth of Time (Frank Scheffer). De winnaars worden vrijdag tijdens een gala in de Utrechtse schouwburg bekend gemaakt.