Zakenman staat borg voor Kroes

Beoogd eurocommissaris voor Mededinging Neelie Kroes heeft nauwe financiële banden met vastgoedondernemer Jan-Dirk Paarlberg. Paarlberg zat in juni twee dagen in hechtenis in verband met het onderzoek naar de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Hij staat financieel borg voor Kroes, zo blijkt uit onderzoek van deze krant.

Kroes was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Vanmiddag zou ze door het Europees Parlement worden gehoord over haar toekomstige rol als eurocommissaris. Daarbij speelt haar zakelijke onafhankelijkheid een grote rol.

De twee handelden met elkaar in vastgoed. Kroes kocht in 2001 twee kantoorgebouwen, in Gorinchem en Woerden, voor bijna 6,2 miljoen euro van de Ormeco Groep, gehuisvest op het kantooradres van Paarlberg in Maarssen. Om de panden te betalen kreeg Kroes op 20 juli 2001 privé een geldlening ter waarde van 6,8 miljoen euro van de Fries Groningse Hypotheekbank (FGH). Dat gebeurde onder de garantie dat Paarlberg gedurende de hele looptijd van de lening borg staat voor de betaling van de rente, de periodieke aflossingen en de eventuele boeterente die de bank van Kroes te vorderen heeft. Een en ander staat in de hypotheekakte voor de door Kroes aangekochte panden in Gorinchem en Woerden.

Het is niet ongebruikelijk dat een bank bij een geldlening een borgstelling verlangt als aanvullende zekerheid. Als onderpand voor de geleende 6,8 miljoen euro gaf Kroes in 2001 het recht van eerste hypotheek aan de FGH op de twee kantoorpanden, alsmede op haar villa in Wassenaar.

Kroes meldde vorige week vrijdag, bij haar opgave van financiële en zakelijke belangen aan het Europees Parlement, alleen dat zij eigenaar is van een woonhuis en twee kantoorpanden. Details over de financiering van de panden verstrekte zij niet.

Paarlberg werd in juni opgepakt door de Amsterdamse recherche en twee dagen op het politiebureau verhoord in het kader van het onderzoek naar Endstra, ook wel aangeduid als `de bankier van de onderwereld'. Justitie wil niet zeggen of Paarlberg nog verdachte is. Een van de besloten vennootschappen van Paarlberg bleek vlak vóór de liquidatie van Endstra te zijn verhuisd naar het kantooradres van Endstra.