Veel zonvakanties

De talrijke regenbuien in de maanden juli en augustus hebben het aantal boekingen naar zonnige oorden flink omhoog gestuwd, zo blijkt uit cijfers die de overkoepelende reisorganisatie ANVR vandaag heeft gepubliceerd. Tot en met 12 september was een totale toename van buitenlandreizen te zien van 2 procent ten opzichte van vorig jaar. Veel van de boekingen betroffen zogenaamde `last minutes'. Favoriete bestemmingen waren Turkije met bijna een kwart meer bezoekers, de Verenigde Staten met 38 procent meer en Brazilië met liefst tweederde meer toeristen.

Verre bestemmingen waren zeer in trek. Er was een fikse groei te zien in vakanties in andere werelddelen, zoals Azië en Afrika. China ontving 2,5 maal zoveel Nederlanders als in 2003, Sri Lanka bijna tweemaal zoveel. In Afrika waren de stranden van Gambia en Kenia populair en ook de wildparken in Zuid-Afrika. Ook het toerisme naar het Caraïbisch Gebied zat in de lift: de Dominicaanse Republiek noteerde een Nederlandse groei van 117 procent, de Nederlandse Antillen groeide met 15 procent en voor Cuba waren 21 procent meer Nederlanders geïnteresseerd dan vorig jaar.

De belangstelling voor exotische bestemmingen ging ten koste van de bezoeken aan de zuidelijke Europese landen. Griekenland, Portugal en vooral Spanje ontvingen minder Nederlanders.

Frankrijk bleef de favoriet voor autovakanties. In opkomst als vakantiebestemming waren de Scandinavische landen, Groot-Brittannië en landen in oostelijk Europa.