TPG biedt op belang in Deense post

Het postbedrijf TPG heeft begin deze maand een bod gedaan op een belang van 25 procent in de Deense posterijen, die nu nog volledig in handen van de staat zijn. Dat heeft TPG gisteren bevestigd.

Eerder deze maand werd al bekend dat ook Deutsche Post, de belangrijkste concurrent van TPG in de slag om de Europese postmarkt, een bod heeft gedaan op een deelbelang van een kwart in Post Danmark. Deutsche Post onderhoudt sinds vorig jaar via dochterbedrijf DHL (koeriersdiensten) nauwe banden met Post Danmark. Vermoedelijk hebben zich drie à vier kandidaten gemeld voor het te koop gezette minderheidsbelang in het Deense postbedrijf.

Een woordvoerder van het post-, express- en logistiek bedrijf TPG wilde vanmorgen niet zeggen hoeveel geld met het bod gemoeid is, maar in de markt worden bedragen genoemd tussen de 100 en 200 miljoen euro. Eerder dit jaar zei de financiële topman van Deutsche Post, Edgar Ernst, te verwachten dat de aankoop zijn bedrijf niet meer dan 100 miljoen zou kosten.

In mei stemde het Deense parlement in met een wetsvoorstel om Post Danmark ten dele te privatiseren. TPG heeft altijd gezegd alleen een bod te zullen doen indien er op termijn uitzicht is op een meerderheidsbelang. Hoewel dat uitzicht nu niet door de Deense staat is gegeven, wil TPG toch ,,een eerste stap zetten'', aldus een woordvoerder van het bedrijf. Hij wijst erop dat privatiseringen politiek gevoelige processen zijn waarin overheden behoedzaam opereren. ,,Het ligt in de rede te verwachten dat dit de voorbode is van meer.''

Post Danmark boekte vorig jaar een omzet van 1,425 miljard euro en een winst van 40 miljoen euro. Ook in voorgaande jaren lag de omzet van het Deense postbedrijf op dit niveau. TPG's omzet in 2003 was 11,9 miljard euro met een winst van 300 miljoen euro.

Het Nederlandse bedrijf is, gemeten naar totaalomzet (dus inclusief de divisies logistiek en express), het vierde postbedrijf in Europa na Deutsche Post, het Britse Royal Mail en het Franse La Poste, die elk wel veel grotere postdivisies hebben dan TPG.

Tegelijk met het voorstel voor gedeeltelijke privatisering van Post Danmark kondigde de Deense minister van Transport Flemming Hansen in mei de verdere reductie aan van het aantal postkantoren in Denemarken. Tot 2006 zullen 250 van de 339 Deense postkantoren worden gesloten. Hun taken worden deels overgenomen door supermarkten en winkels. Net als in Nederland daalt ook in Denemarken de omzet van de post gestaag door de komst van e-mail en sms.

In een gisteren naar de Tweede Kamer gezonden nadere toelichting op zijn Postnota houdt minister Brinkhorst (Economische Zaken) nadrukkelijk de mogelijkheid open om ook na de beoogde volledige liberalisering van de Nederlandse postmarkt in 2007 één dienstverlener aan te wijzen die ,,tijdelijk het monopolie krijgt op brieven van 50 gram of minder''. Volgens Brinkhorst kan ,,enige bescherming in beginsel nodig zijn, om de kwaliteit van de dienstverlening te handhaven''.