Thomas Dekker op WK tweede in tijdrit

De Nederlander Thomas Dekker is gisteren bij de WK wielrennen in het Italiaanse Bardolino als tweede geëindigd in de individuele tijdrit voor neo-amateurs. De Sloveen Janez Brajkovic reed de winnende tijd bij de renners onder de 23 jaar.

,,Ik kende hem niet eens'', sprak Dekker na afloop op verongelijkte toon. ,,Dit had mijn dag moeten zijn. Ik had vanavond in de regenboogtrui in mijn bedje willen liggen.'' De 20-jarige Dekker is een winnaarstype dat geen genoegen neemt met een tweede plaats. ,,Misschien later, nu even niet'', zei de teleurgestelde renner nadat hij bij het verlaten van het podium zijn zilveren medaille afdeed.

Dekker wordt een grote toekomst voorspeld, omdat hij alle onderdelen van het wielrennen beheerst. Hij kan klimmen, sprinten en tijdrijden. Volgend seizoen rijdt hij bij de profs van Rabobank. Als neo-amateur was hij op de WK als favoriet van start gegaan in de race tegen de klok. De 20-jarige Sloveen Brajkovic was sneller.

Dekker was voortvarend van start gegaan op het 36 kilometer lange parcours. Na het eerste meetpunt, bovenop de enige echte klim, had hij nog de snelste tussentijd. Vijf kilometer voor de finish was de Sloveen 21 seconden sneller en had zich tussen beiden ook nog de Italiaan Vincenzo Nibali gevoegd. Die was daar tien seconden sneller dan Dekker. ,,Ik hoorde dat ook, ben er in de slotkilometers nog even vol in gevlogen.''

Dekker bleek op de eindstreep de tijd van Nibali te hebben verbeterd; het verschil bedroeg slechts viertiende van een seconde. De winnende tijd van Brajkovic, de nummer twee van het EK, waar Dekker ontbrak, bleef ruim buiten zijn bereik. ,,Ik ben op waarde geklopt'', erkende Dekker die vrijdag in de wegwedstrijd in Verona revanche hoopte halen, hoewel hij daar geen uitgesproken favoriet is.