Team Paralympics naar 28 medailles

Op de voorlaatste dag van de Paralympics in Athene heeft de Nederlandse delegatie van gehandicapte sporters de medailleoogst gisteren zien groeien met één gouden, één zilveren en één bronzen medaille. Daarmee kwam het totaal op 28 podiumplaatsen voor de Nederlandse gehandicapten.

De Nederlandse tafeltennissers Tonnie Heijnen (37) en Gerben Last (18) werden gisteren olympisch kampioen in de wedstrijd voor landenteams. Het pingpongduo won in Athene in de finale verrassend met 3-2 van hun Oostenrijkse tegenstanders. Heijnen speelde tot twee jaar terug als valide tafeltennisser in de Nederlandse en Duitse competitie. Na een ongeval verloor de sportman uit Emmen een been. Last wordt gezien als een van de grootste tafeltennistalenten onder gehandicapten.

De zitvolleybalsters verloren gisteren in de eindstrijd en eindigden als tweede. China was de regerend wereld- en Europees kampioen met 3-1 de baas. De setstanden waren 15-25, 25-23, 25-15 en 25-17. De Chinese vrouwen profiteerden al optimaal van de sportieve investeringen die zijn gedaan voor de Spelen van Peking in 2008.

Willem Noorduin won gisteren een bronzen medaille bij het kogelstoten (F36). Met een afstand van 11,88 meter leverde de 37-jarige atleet uit Schiedam bovendien zijn beste seizoensprestatie. Vrijdag won Noorduin al een zilveren medaille bij het onderdeel discuswerpen.

Wielrenner Jan Mulder eindigde met zijn piloot Bart Boom op de vijfde plaats in de tijdrit (B1-3) en zevende in de combinatie met de wegwedstrijd. De 48-jarige blinde coureur uit Twello beëindigde daarmee zijn paralympische sportcarrière op het hoogste internationale niveau.

De voorlaatste wedstrijddag werd gisteren overschaduwd door een busongeluk in Athene, waardoor zeven jonge supporters om het leven kwamen. De slachtoffers waren op weg naar een van de olympische accommodaties, toen hun voertuig in botsing kwam met een vrachtwagen. De organisatie besloot door deze tragedie de sluitingsceremonie van de Paralympics van vanavond te versoberen.