Servië: relatie met VN-hof is in gevaar

De toch al haperende relatie van de unie Servië en Montenegro met het Joegoslavië-tribunaal dreigt geheel te worden verlamd. Dat zei gisteren een Servische functionaris.

De dreigende verlamming van de samenwerking is een resultaat van het aftreden, vorige week, van de drie Montenegrijnse leden van de Nationale Raad voor Samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal.

Dat orgaan coördineert de besluiten die in Servië en Montenegro ten aanzien van de samenwerking worden genomen. Het bestaat uit drie leden namens Servië, drie namens Montenegro en drie namens de unie Servië en Montenegro. De drie Montenegrijnen traden vorige week af uit protest tegen de vermeende Servische onwil met het VN-hof in Den Haag samen te werken.

Zoran Loncar, lid van de raad, waarschuwde gisteren dat het werk van de raad – en aldus ook de samenwerking van Servië en Montenegro – met het Joegoslavië-tribunaal nu wordt geblokkeerd, tenzij de drie Montenegrijnen hun ontslag intrekken – hetgeen ze hebben uitgesloten – of worden vervangen. Volgens de regels kan de raad geen beslissing nemen als niet ten minste één lid van elke nationaliteit ermee instemt. Zonder Montenegrijnen is de raad dus vleugellam.

Eveneens gisteren pleitten de Servische president, Boris Tadic, en de president van de Servische Republiek in Bosnië, Dragan Cavic, juist voor een ,,volledige'' samenwerking met het tribunaal. De twee zeiden na afloop van overleg in Belgrado dat het thema Joegoslavië-tribunaal niet openstaat voor discussie, omdat de samenwerking een conditio sine qua non is voor integratie in de Europese Unie. ,,De samenwerking kan alleen maar compleet zijn. Beklaagden moeten naar Den Haag. Er is geen dilemma'', zo zei Tadic gisteren.

Van de Servische president is bekend dat hij voor volledige samenwerking met het tribunaal is. Dat geldt niet voor zijn gesprekspartner, de president van de Servische Republiek in Bosnië. In dat deel van Bosnië is nog nooit een gezochte oorlogsmisdadiger door de eigen autoriteiten opgepakt. Diverse politici in de Servische Republiek zijn zelfs ontslagen wegens hulp aan voortvluchtigen.

Toch nam Dragan Cavic het gisteren in Belgrado ook op voor samenwerking met het Haagse VN-hof. Hij zei dat men zich in de Servische Republiek in Bosnië ,,volledig realiseert hoe gevaarlijk het is de verplichtingen jegens het Haagse tribunaal niet na te komen''. ,,De weg naar Brussel en Straatsburg loopt via Den Haag'', aldus Cavic.