Seculier fietsen in Israël op Yom Kippur

Voor de eenzame (race)fietser is Israël een land om te mijden. Fietspaden ontbreken, het autoverkeer is er levensgevaarlijk en de mooiste routes liggen in de hete Negev-woestijn, hét terrein voor mountainbikers, en in het schitterende heuvellandschap op de lastig toegankelijke Westelijke Jordaanoever. Maar op Yom Kippur, de Grote Verzoendag, die dit jaar samenviel met de zaterdagse sabbat, kan de broek met zeemleren kruis worden aangetrokken voor een gegarandeerd veilige, zonovergoten fietstocht.

Op Yom Kippur, de vastendag, de dag van bezinning, inkeer en boetedoening, hebben fietsers in Israël vrij en ruim baan, want behalve een enkele ambulance en politieauto zijn alle wegen totaal vrij van verkeer. Terwijl religieus Israël zich uit het aardse verheft door totale onthouding van spijs, drank, werk en andere lichamelijke activiteit, dus vanzelfsprekend ook autorijden, stapt seculier Israël massaal op de fiets, na de televisieloze vrijdag te hebben gecompenseerd met grote stapels gehuurde video's.

Het is de enige dag in het joodse jaar waarop vaders hun kinderen op straat leren fietsen zonder steunwieltjes, grote groepen kinderen en tieners op hoofd- en bijwegen tochten maken en de racefietsers ongehinderd honderden kilometers kunnen rijden zonder in de ongevallenstatistieken te belanden.

En hoewel de rabbijnen daar steevast ieder jaar schande van spreken, want Yom Kippur is de heiligste dag van het jodendom, geniet seculier Israël daar zichtbaar van, getuige de opgewekte humeuren van op kruispunten picknickende families, de slierten rollerskaters in de straten van Tel Aviv, de rolschaatsende straathockeyers in Herzliya of het bejaarde paar dat kalmpjes rondjes maakt op het Rabinplein.

Onder geen beding zouden zij zich op een gewone dag met de fiets in het verkeer begeven, want iedereen weet dat daar jaarlijks meer dodelijke slachtoffers vallen dan in `Het Conflict'. Dat conflict wordt overigens op afstand gehouden door hermetische afsluiting van de Palestijnse gebieden met duizenden soldaten, politieagenten en vrijwilligers.

Dat Israël geen fietsland is blijkt ook uit de berichten, die zondag, de dag na Yom Kippur, in de krant stonden: 184 kinderen raakten gewond omdat zij van hun fiets afvielen en 42 volwassenen moesten na verkeersongelukken naar het ziekenhuis op de dag dat er geen (auto-)verkeer was. Dat zal voor volgend jaar de pret niet drukken, ook niet voor de fietsenverkopers, die daags voor Yom Kippur topomzetten maken, net als de videowinkels.

Sommige ouders kijken met minder plezier op afgelopen zaterdag terug, want in Tel Aviv en Petah Tikva registreerden de politiediensten tientallen aangiftes van vermiste kinderen: deze ouders waren hun fietsende kinderen kwijtgeraakt. De vrijheid smaakte kennelijk naar meer.