Sancties tegen vier Wit-Russen

De EU en de VS weren vier hoge functionarissen uit Wit-Rusland van hun grondgebied. De vier, onder wie de ministers van Binnenlandse Zaken en van Sport en de procureur-generaal, worden verantwoordelijk gehouden voor de spoorloze verdwijning van drie Wit-Russische oppositiepolitici en een journalist in 1999 en 2000. Griekenland weigerde de Wit-Russische minister van Sport al een visum toen hij deze zomer de Olympische Spelen wilde bezoeken. Onder de opposanten die tussen mei 1999 en juli 2000 spoorloos verdwenen en nooit meer zijn gezien waren oud-premier Viktor Gontsjar en oud-minister van Binnenlandse Zaken Joeri Zacharenko. De verdwenen journalist was een Russische correspondent. De vierde die verween was voormalig voorzitter van de Wit-Russische kiescommissie. Algemeen wordt aangenomen dat de vier om het leven zijn gebracht. De EU eist een onafhankelijk onderzoek naar de verdwijningen.