Samen zogen

Zeventig moederborsten, ergens daaromtrent ligt het Nederlands record borstvoeding geven. In Wijhe wordt aanstaande zaterdag een nieuwe poging gewaagd.

,,Het zog zwelt aan'', mailde een hoogzwangere vriendin en voor het geestesoog verschenen dreunende scheepsschroeven en zilte schuimkoppen. Eenmaal weer bij zinnen tikte ik terug: ,,Zal ik je opgeven als deelneemster aan de Nederlandse recordpoging borstvoeding?'' Prompt kwam het antwoord: ,,Dank je feestelijk!''

Ter gelegenheid van de Week van de Borstvoeding (1-7 oktober) wordt zaterdag in het Overijsselse Wijhe een heus zoogfeest georganiseerd. Gaat het om de hoeveelheid verorberde moedermelk en zo ja, hoe meet je die? ,,U stelt wel erg rare vragen'', giechelt Karin Kodden, werkzaam bij Borstvoedingscentrum Zwolle en een der organisatrices van de recordpoging. ,,Het is een echt moeder-en-kindfeest, zeg maar. Natuurlijk meten wij de hoeveelheid melk niet, gekkie. Het gaat om het getal! Het aantal moeders dat samen, tegelijkertijd, hun kindje borstvoeding geeft.''

Ruim anderhalf jaar gaf zij haar dochter borstvoeding, vertelt een lachende Kristien van Dobben, beeldend kunstenaar te Wageningen. ,,Wat nou, daar kijkt u van op? Mijn zoon was snel gewend aan flesvoeding, in tegenstelling tot mijn dochter Aaltje. Zij weigerde domweg de fles, er zat dus niets anders op. Maar ik vond het werkelijk enig!''

Dat zal Myriam Van Esch uit België volmondig beamen, gezien haar notitie in het gastenboek van www.borstvoeding.nl gaf zij haar beide dochters elk tweeënhalf jaar de borst, ,,een fantastische ervaring''. In Noorwegen, meldt een lezeres uit Oslo die haar zoon van bijna drie ,,elke avond een klein beetje voor de gezelligheid'' borstvoeding geeft, geldt twee jaar als ideale zoogtijd. De kampioen van het zogen is zonder twijfel M.C. Peeman, zij schreef in het gastenboek op de website ,,zo maar een berichtje van een gehuwde moeder van 38 jaar''. Haar dochter van 5 jaar drinkt nog steeds ,,met veel plezier borst (zo nu en dan een slok) en het bevalt ons beiden prima!''

Borstvoeding geven veroorzaakt opmerkelijke openhartigheid. Zo laat Johanna Beilby weten dat zij haar dertien maanden oude zoon de borst geeft terwijl zij e-mailt. En Anouska van Rhee meldt monter: ,,Op dit moment kolf ik met links en typ ik met rechts. Ja, ik ben bevoorrecht om op mijn werk een privéplekje te hebben om te kolven met internetaansluiting.''

Veelvuldig wordt op de site geklaagd over kribbige kraamvrouwen en afkeurende reacties van de niet-zogende omgeving. ,,Wat, al twaalf maanden en nog steeds aan de borst? Belachelijk!!! Alsof je iets doet dat pervers is'', schrijft Asha van Gool-Ramdin.

Twee jaar geleden werd de Week van de Borstvoeding afgesloten met een fuif in de Kabouterhut te Amersfoort, vorig jaar koos men voor de locatie Dolle Pret te Almelo en dit jaar speelt het lactatiefestijn zich af in Kinderspeelparadijs Ballorig te Wijhe. Daar wordt geprobeerd een recordaantal zogende vrouwen bijeen te brengen. ,,Inmiddels hebben zich negenenveertig moeders opgegeven'', vertelt Karin Kodden, ,,gemiddeld komen er zo'n driehonderd bezoekers, niet alleen moeders, ook vaders zijn welkom. Er zijn allerlei activiteiten en diverse kraampjes. O ja, de Borstvoeding-agenda van 2005 is ook al klaar! Leuk hè?''

Congres Borstvoeding Leeft, 30 september in De Flint, Amersfoort. Borstvoedingsfeest 2 oktober om 11.00 uur in Ballorig, Enkweg 2-G, Wijhe.

    • Peter Yvon de Vries