Ross wil eigen onderzoek Savanna

Staatssecretaris Ross-Van Dorp (Volksgezondheid) vindt dat de Inspectie voor de Jeugdzorg zelf een onderzoek moet instellen naar de hulpverlening aan het gezin van de driejarige Savanna uit Alphen aan den Rijn. Het meisje werd vorige week dinsdag in Holten dood aangetroffen in de kofferbak van een auto.

De inspectie wilde eerst het interne onderzoek van het Bureau Jeugdzorg Noord-Holland-Noord afwachten. Dat bureau had het gezin, ook na een verhuizing naar Alphen aan den Rijn, nog steeds onder zijn hoede. Volgens de inspectie is het ,,leereffect'' groter als een instelling zelf onderzoek doet en de inspectie daarna eventueel aanvullend onderzoek verricht. Ross is het daar niet mee eens. ,,Ik vind het prima dat er een onderzoek komt bij het bureau jeugdzorg in Noord-Holland-Noord, maar dat is niet genoeg.''

De moeder van het meisje en haar vriend zijn gearresteerd. Het meisje was in 2002 al tijdelijk uit huis geplaatst. Het gezin stond onder toezicht van een gezinsvoogd. Volgens Ross zal de nieuwe Wet op de Jeugdzorg, die vanaf 2005 van kracht wordt, de jeugdzorg verbeteren.