Rachmaninov

De Hongaarse dirigent Ivan Fischer tekende onlangs een contract met het kleine Nederlandse label Channel Classics. Met zijn Budapest Festival Orchestra, het beste symfonieorkest van Oost-Europa, maakte Fischer voor Philips al bekroonde opnamen van, vooral, muziek van Bartók. Met dat repertoire werden Fischer en zijn orkest beroemd, maar het BFO speelt en excelleert ook in ander repertoire, dat het nu voor Channel zal vastleggen.

Op de al meervoudig onderscheiden eerste cd met de Tweede symfonie van Rachmaninov gaat Fischer zijn musici voor in de het orkest typerende mix van kamermuzikale communicatie tussen de instrumentgroepen en een rijke, verzengende en ouderwets pralende tutti-klank. In het eerste deel verbluft het ragfijne lijnenspel in de strijkers, in het tweede deel zijn het de ritmische precisie en de breedte en diepte van de klank die grote indruk maken. Zelfs in het uitbundige Adagio Vivace houdt Fischer alle lijnen strak in de hand, en zorgt het orkest voor een uitvoering vol detail en reliëf. De beroemde Vocalise (nr.14, op.34) wordt hier gespeeld met aandacht voor de emotionele lading van de melodie, maar zonder te schmieren. Zoals de meeste nieuwe opnames van Channel Classics is ook deze vastgelegd op SACD, en kan de luisteraar het surround-klankbeeld van de dirigent meebeleven. Maar ook op een gewone cd-speler is de geluidskwalitieit superieur.

Mischa Spel

S. Rachmaninov, Tweede symfonie door het BFO o.l.v. I. Fischer. Channel Classics (CCS SA 21604)