Piloten SkyTeam richten vakbond op

De piloten van de negen luchtvaartmaatschappijen in SkyTeam, de alliantie waar KLM sinds kort deel van uitmaakt, hebben een eigen vakbond opgericht, de SkyTeam Pilot Association (SPA). Dat heeft de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) vandaag bekendgemaakt.

Voorzitter Henk de Vries van de VNV spreekt over ,,een verzameling van alle vliegverenigingen van de afzonderlijke maatschappijen, onder de noemer SPA''. De nieuwe overkoepelende organisatie vertegenwoordigt ruim 30.000 vliegers, onder wie de 2.200 piloten van KLM die bij de VNV zijn aangesloten. ,,Waar we voor willen zorgen is dat de piloten van de afzonderlijke maatschappijen niet tegen elkaar worden uitgespeeld. De vliegers moeten samen sterk staan'', aldus De Vries. De directies hebben de SPA nog niet officieel geaccepteerd, maar de VNV denkt niet dat dat een probleem zal opleveren.

Aanleiding voor de oprichting van de nieuwe bond is de toetreding, twee weken geleden, van KLM en zijn Amerikaanse partners Northwest Airlines en Continental Airlines tot SkyTeam. De piloten van deze drie maatschappijen waren tot dan verenigd in de `Wings Pilots Association', die nu is opgeheven. Ook de SkyTeam Pilots Alliance (eveneens afgekort tot SPA), een samenwerkingsverband van de bemanningen van de oorspronkelijke zes leden van SkyTeam (Delta, Aeromexico, Air France, Alitalia, Czech Airlines en Korean Airlines) houdt op te bestaan.

Binnen een luchtvaartalliantie – naast Skyteam zijn er nog twee: Oneworld en Star Alliance – werken de maatschappijen samen op het gebied van de uitvoering van vluchten, loyaliteitsprogramma's en luchthavenfaciliteiten. De houding onder de piloten van KLM is sinds de overname door Air France in mei dit jaar en de toetreding tot SkyTeam aan het veranderen, zegt Henk de Vries. ,,Aanvankelijk bestond er veel skepsis onder onze leden, maar de eerste bedrijfsresultaten van Air France-KLM zijn goed en dat schept vertrouwen. De contacten met onze collega's van Air France zijn uitstekend.''