Personalia: Joost Oranje en Marian Husken

NRC Handelsblad-redacteur Joost Oranje en Vrij Nederland-redacteur Marian Husken hebben de Persprijs Jacques van Veen 2004 gewonnen. ,,Marian Husken en Joost Oranje steken beiden met kop en schouders boven de competitie uit'', zei juryvoorzitter Saskia Stuiveling gisteren in het Universiteitstheater Amsterdam waar de prijs werd uitgereikt. Het is de eerste keer dat de persprijs aan twee journalisten wordt toegekend. De prijs, die eenmaal in de drie jaar wordt uitgereikt, is ingesteld om de kwaliteit van de journalistiek op het gebied van het recht in het algemeen en de justitieverslaggeving in het bijzonder te bevorderen. De eerste keer, 1992, ging de prijs naar zijn naamgever, toenmalig rechtbankverslaggever van Het Parool Jacques van Veen. Beide winnaars ontvangen een bedrag van 3.000 euro. De jury heeft grote bewondering voor de wijze waarop Oranje ,,zeer gecompliceerde rechtszaken verslaat, analyseert en van commentaar voorziet''. Volgens de jury maakt hij de pretentie van de journalistiek waar, ,,het kritisch volgen van [..] maatschappelijke ontwikkelingen.''