Hype rond André Hazes typerend voor onze tijd 5

In een ongemeen zuur stukje probeert Bart Top uit te leggen waarom Bram Vermeulen naar objectieve maatstaven gemeten betere muziek heeft voortgebracht dan André Hazes. Zelden een mankere vergelijking gezien. Top draagt aan één voet een balletschoen en aan de andere een Hollandse klomp en trapt zichzelf voortdurend op de tenen bij het dansen van een geforceerde pas de deux rond de Nederlandse tijdgeest. Hij kan zijn hekel aan het `in Heinekenbier gedrenkte' publiek van André Hazes dat `eenzaam kerstfeest' viert in Torremolinos maar nauwelijks verhullen. En daarmee doet hij ze geen recht.

Als het massale rouwbetoon aan Hazes iets zegt, dan is het dat de zanger voor een grote groep mensen de deur naar hun emoties kon openen. Dat Bram Vermeulen dat voor een beperkte groep intellectuelen kon, is ook waar. Maar als een objectief feit presenteren dat Vermeulen `veel betere teksten en muziek schreef' getuigt van een ongehoord snobistische houding, iets waarvoor Bram zich behoorlijk zou generen evenals voor de vergelijking met Brel trouwens. André zou zich er waarschijnlijk om rotlachen.

    • Rik Oerlemans